Galerii: USA ründelennukid A-10 maandusid Ämaris (29)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ämari lennubaasis maandusid täna õhtul kaheksa Ameerika Ühendriikide ründelennukit A-10, mis osalevad kahe nädala jooksul Eesti õhuruumis toimuval Eesti ja USA õhuväe ühisharjutusel.

Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarieni sõnul on algav õppus osa USA presidendi Barack Obama 2014. aasta septembris välja kuulutatud USA õhuväe roteeruva kohaloleku kavast. «Vaatamata väga piiratud ressurssidele, on Eesti õhuvägi suutnud Ämari lennubaasist, Tapa õhk-maa laskealast ja Eesti paindlikult korraldatud õhuruumist luua väljaõppekompleksi, mis pakub külastavatele üksustele häid väljaõppetingimusi ja toob neid jätkuvalt Eestisse,» ütles ta kaitseväe peastaabi teatel.

Harjutuse käigus kasutatakse Tapa lähedal paikneval kaitseväe keskpolügoonil lennukite pardakahurite õppemoona ja 25-naelaseid õppepomme. Plaani kohaselt lendab Eesti õhuruumis korraga kuni neli ründelennukit. Harjutused toimuvad tööpäeviti ajavahemikus kella 10–17 ja õppemoon ei tekita kaitseväe kinnitusel märkimisväärseid heliefekte. Õppuse käigus sooritatakse polügooni ümbruses ka madallende.

Maapealsete märkide ründamiseks ja maaväe lähitoetuseks mõeldud ühemeheline ründelennuk A-10 Thunderbolt II on tuntud nii oma manööverdusvõime, suure tulejõu kui ka suhteliselt vaikselt töötavate mootorite poolest. Ründelennukid on pärit USA õhuväe 303. eskadrillist Whitemani lennubaasis Missouri osariigis.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles