Neljapäeval selgub, kas Savisaar pääseb tagasi ametisse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ja kaitsja Oliver Nääs.
Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ja kaitsja Oliver Nääs. Foto: Eero Vabamägi

Harju maakohus otsustab neljapäeval, kas jätta korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Keskerakonna esimees Edgar Savisaar Tallinna linnapea ametist kõrvaldatuks või lubada ta tagasi tööle.

«Kuulates ära poolte argumendid, vajab kohus otsustamiseks lisaaega, mis on täiesti tavapärane,» kommenteeris Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs. Kui riigiprokuratuur pidas tänasel istungil endiselt vajalikuks, et Savisaar jääks ametist kõrvaldatuks, siis Nääs oli vastupidisel seisukohal.

«Pöördusime eeluurimiskohtuniku poole taotlusega kontrollida Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise jätkuvat põhjendatust, kuna toimikust nähtuvaid tunnistajate ütlusi arvesse võttes ei esine ohtu, et Edgar Savisaar tunnistajaid mõjutaks. Kõik Tallinna linnavalitsuse ametnikest tunnistajad on ütlused kaitsepolitseiametile andnud ning need ei ole Savisaart süüstavad ega oma kriminaalasjas olulist või määravat tähtsust. Seda arvesse võttes puudub ka reaalne oht, et Savisaar mõjutaks tunnistajaid andma mingi muu sisuga ütlusi ning ühes sellega puudub alus Savisaare jätkuvaks ametist kõrvaldamiseks,» selgitas Nääs. 

Kui kohus otsustab neljapäeval Savisaare taas tööle lubada, siis Nääsi sõnul kuulub määrus täitmisele kohe. Savisaar saaks kohe linnavalitsuses tööle asuda. «Samamoodi nagu käis ametist kõrvaldamine – määrus jõustus koheselt.» 

Kui Savisaart ametisse ei ennistata, siis Nääsi kinnitusel on järgmine võimalus kaevata nelja kuu möödudes. 

Harju maakohus kõrvaldas Savisaare riigiprokuratuuri taotlusel linnapea ametist 30. septembril, leides, et Savisaar võib linnapeana töötamist jätkates mõjutada Tallinna linnavalitsuse töötajaid või nendega ütlusi talle soodsas suunas kooskõlastada. Hiljem on kohus Savisaare ametist kõrvaldamise põhjendatust korduvalt kontrollinud, kuid pole pidanud vajalikuks seda muuta.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus osutas, et Savisaare ametist kõrvaldamine nii pikaks ajaks on olnud vajalik, kuna ka menetlus on olnud mahukas. «Me ei saa rääkida mingisugusest seisakust menetluses,» ütles Evestus. «Prokuratuuri asi on tagada see, et kohtueelne menetlus oleks läbi viidud sellisel kujul, et oleks loodud kõik võimalikud mõistlikud tingimused kohtumenetluseks,» lisas ta.

Argumendiks ka Kesknädal

«Kahtlustused on olnud seotud sellega, et Edgar Savisaar on andnud korraldusi erinevatele isikutele sellel eesmärgil, et tema teenet ootavate ärimeeste huvid saaksid rahuldatud, siis on nendel tunnistajatel sellist teavet, mida kohtusaalis jagada,» rääkis Evestus ja lisas, et Savisaar on juba parteiväljaandes Kesknädal avaldanud tunnistajate ütlused ja unustanud ära selle, et õiguse mõistmine saab toimuda kohtumajas.

«Sellise võimalusega on antud kõikidele isikutele, kes selle menetlusega on seotud, mingi osa ka tõenditest tutvumiseks, kuigi seadus näeb ette, et tutvuda saavad ainult kaitsjad ja kaitsealused. Tunnistajaid hoitakse üksteisest lahus, see on kehtiva kriminaalmenetluse põhimõte. Praegu on tunnistajate ütlused avaldatud ja loodud reaalne võimalus oma ütlusi kooskõlla viia teiste omadega,» selgitas Evestus, et see kõik on olnud ausat õigusemõistmist kahjustav.

See toetab Evestuse hinnangul riski, et inimesed võivad saada Savisaare poolt mõjutatud. «Kui me laseme tekkida uuesti alluvussuhtel, siis see võib tekitada veel rohkem tunnistajates hirmu või mõjutamisohtu. Sel põhjusel ma leidsin, et see on jätkuvalt põhjendatud. Me peame saatma lähiajal süüdistusakti kohtusse ja tagama selle, et me uuriks kohtus need tõendid ära enne, kui Savisaar saab jätkata linnapeana, kui talle üldse selline võimalus peale kohtulikku arutelu jääks.» 

Savisaar ise kirjutas paari nädala eest erakonna vaateid propageeriva Kesknädala veebilehel, et enam kui üheksa kuu eest kõrvaldati ta riigiprokuratuuri taotlusel linnapea ametikohalt põhjendusega, et ta ei kasutaks linnapea mõjuvõimu tunnistajate mõjutamiseks. Nii said tunnistajad anda tema sõnul ütlused vabas õhkkonnas, nii nagu soovisid kaitsepolitseiamet ja riigiprokuratuur.

Mõjutab poliitmaastikku

Nüüd aga, olles lõpuks kätte saanud toimiku ja lugenud läbi seal sisalduvad tunnistajate ütlused, on Savisaar enda sõnul hämmingus ega saa aru, keda tema ametist kõrvaldamine kaitseb. «Mitte ükski Tallinna linnavalitsuse või tema asutuse ametnik ei väida, et ma oleksin ametnikelt palunud või nõudnud kahtlustuses nimetatud haldusmenetlustes mingi otsuse vastuvõtmist ühe või teise ärimehe soodustamiseks. Vastupidi, nad kinnitavad kõik, et võtsid vastu otsused iseseisvalt ning lähtuvalt kehtivatest seadustest. Nad kinnitavad, et ma ei mõjutanud neid otsuste vastuvõtmisel. Ja ma ei teinudki seda,» kirjutas ta.

Tema sõnul on iga inimese sunniga töölt kõrvaldamine tõsine ja tugeva mõjuga asi, millel peab olema hea põhjus. Riigi pealinna linnapea ametist kõrvaldamine mõjutab tema sõnul otseselt ka poliitmaastikku, eriti kui kõrvaldatav on ka suurima opositsioonierakonna juht.

«Vaevalt väidab täna keegi, et minu ametist kõrvaldamine ei ole otseselt mõjutanud tänast erakonnapoliitikat. Nüüd ma küsiks, miks selliste – mind õigustavate, mitte süüdistavate – tunnistajate ütlused on süüdistajate jaoks nii tähtsad, et nende kaitsmiseks on vaja mind ametist kõrvaldada? Mis on süüdistusel nendest võita? Ja kõige olulisem, miks ma peaksin mõjutama selliseid ütlusi andnud tunnistajaid? Nad ju kinnitavad, et ma ei tahtnud linna otsustusi kellegi kasuks suunata,» kirjutas Savisaar 6. juulil Kesknädala veebilehel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles