Tõlk Omar ei pääse puuduva dokumendi pärast Indiast Eestisse (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdureid aidanud tõlk Omar
Eesti sõdureid aidanud tõlk Omar Foto: TV3

Afganistanis Eesti kaitseväelasi aidanud ning juunis Eesti viisa saanud tõlk Omar ei ole seni saanud Indiast ära sõita, kuna ta pole saanud kohalikelt võimudelt väljasõiduviisat.

Omar ütles Postimehele, et ta on praegu pealinnas New Delhis ja ootab kohalikelt võimudelt väljasõiduviisat. Omar avaldas lootust, et tal õnnestub vajalik dokument lähiajal saada ning ta saab Indiast lahkuda.

Ta lisas, et vajaliku dokumendi hankimisel on teda aidanud ka Eesti saatkond Indias.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et Eesti konsul Indias on nõustanud Omari asjaajamise ja dokumentidega seonduva vahendamisel India ametivõimudega. Kõike muud Omariga seonduvat ministeerium ei kommenteeri.

Eesti saatkond Indias New Delhis andis Omarile Eesti viisa juba juunis.

Tänavu kevadel üritas tõlk Omar asuda õppima Tallinna ülikooli. Kuna tema inglise keele testi tulemused jäid nõutavast tasemest madalamaks, ei võtnud kõrgkool teda vastu. Omar püüdis viimati Eestisse tulla tänavu jaanuaris, kui siis ei rahuldanud Eesti tema viisataotlust.

Välisministeerium ei kommenteeri, mis põhjusel otsustas Eesti riik pärast korduvaid keeldumisi anda tõlgile lõpuks Eesti viisa.

«Saame kinnitada, et Eesti suursaatkond New Delhis väljastas täna härra Oamrzaile Eestisse tulekuks viisa. Viisataotlus vastas nõuetele,» ütles väliministeeriumi pressiesindaja 10 . juunil vastuseks Postimehe palvele kommenteerida, miks otsustas Eesti lõpuks tõlgi viisataotluse rahuldada.

Afganistanis Eesti kaitseväelastega koostööd teinud giid ja tõlk Omar palus kolm aastat tagasi Eesti riigilt asüüli. Mehe väitel sai ta pärast rahvusvaheliste koalitsioonivägede riigist lahkumist korduvalt tapmisähvardusi ja ta peksti mitu korda läbi.

Eesti riik otsustas mais 2013 mitte rahuldada Afganistani päritolu tõlgi ümberasumise taotlust. Omar sai Eesti asjurilt Afganistanis teate, et Eesti otsustas tema ümberasumise taotluse tagasi lükata. Omar töötas tõlgina mitme Eesti jalaväekompanii juures.

President Toomas Hendrik Ilves kritiseeris kolm aastat tagasi valitsuse otsust mitte rahuldada Eesti kaitseväelastega koostööd teinud tõlgi ümberasumise taotlust. Ilves märkis siis, et Eesti võiks võtta eeskuju Suurbritanniast, kes otsustas pakkuda kõigile Afganistanis nende sõduritega koostööd teinud sõduritele riigis elukohta.

Pärast Eestilt eitava vastuse saamist põgenes Omar Indiasse, kus ta on elanud siiani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles