Sinimägedes toimus traditsiooniline sõjaveteranide kokkutulek (4)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaal Vaivara vallas Grenaderimäel toimus laupäeval 20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide iga-aastane kokkutulek, kus mälestati Sinimägede lahingutes langenud sõdureid.

Sinimägede lahingute 72. aastapäevale pühendatud kokkutulek algas kell 11 ja see kestis kuni 17ni.

Kokkutulek algas mälestusteenistusega, mille järel asetatasid osalejad Grenaderimäe memoriaalile pärjad. Ürituse korraldaja on 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi Veteranide Ühendus.

Ida prefektuur saatis üritust turvama märulipolitsei

Kuigi varasematel aastatel on Kremli-meelsed aktivistid üritanud üritust takistada ja korraldada provokatsioone, on viimastel aastatel Sinimägede üritus kulgenud rahulikult.

Ida prefektuuri pressiesindaja sõnul oli politsei seoses Sinimägede üritusega väljas tugevdatud jõududega.

Üritusel hoidis pilku peal märulipolitsei üksus, samuti oli piirkonnas liikluspolitsei patrull.

«Rääkisin just operatsiooni juhiga ja ta kinnitas, et seni on kõik kulgenud rahulikult,» ütles Ida prefektuuri pressiesindaja pärastlõunal Postimehele.

Õhtul kinnitas pressiesindaja Postimehele, et kogu üritus möödus väga rahulikult.

Tsahkna: Sinimägede poiste häbimärgistamisele tuleb teha lõpp

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna saatis Sinimägedes võidelnud veteranidele tervituse, millel luges ette IRLi rahvuslaste ühenduse esimees Tarmo Kruusimägi.

Tsahkna märkis oma tervituses, et täna mälestatakse ja meenutatakse neid, kes astusid relv käes lahingusse oma rahva, oma pere ja isamaa eest.

«Läbi ajaloo oleme pidanud korduvalt oma vabaduse ja iseseisvuse eest võitlema, aga tänu neile võitlustele oleme jätkuvalt vabad oma esivanemate maal, ega lähe siit kuskile. Selle vabaduse eest on võidelnud oma elu hinnaga meie kõikide esivanemad, mille eest neid kangelasi peame meeles pidama. Meie tänase vabaduse võlgneme neile, kes võitlesid Sinimägedes, aga ka teistes lahingutes ja teistes sõdades. Nii nagu meie peame täna olema targad ja julged, et meie lapsed ja lapselapsed saaksid elada iseseisvas, vabas Eestis,» märkis Tsahkna.

Ta meenutas, et 7. veebruaril 1944 kutsus Eesti viimane peaminister Jüri Uluots raadiointervjuus üles pealetungivale Punaarmeele vastu astuma. Uluots leidis, et ainus lootus iseseisvus taastada on Punaarmee kuni sõja lõpuni Eestist eemal hoida.

Tsahkna tsiteeris 8. veebruaril 1944 Postimehes ilmunud Uluotsa pöördumist: «Millisel viisil meie oma rahva elu tulevikus ka kujutleksime ja millist head ja ilusat Eestit ka oma mõttes ja südames kannaksime kui oma kalleimat vara, on kõige selle tulevase elava Eesti eeltingimuseks ikka see, et kommunistlik Nõukogude võim meie maale ei pääseks kuni rahu saabumiseni ja selle rahu kindlustamiseni. Seda ei tohi meie ka üheks sekundikski mitte unustada. Muidu eksime rängalt ja hukkume olevikus ühes oma tulevikulootustega. Kui meie aga seda ei unusta ja praegu kiiresti ja targalt talitame, siis minu parema arusaamise järgi täituvad Eesti lootused ka tulevikus ja Eesti püsib. Jumal aita eesti rahvast ja iga tema liiget!».

Tsahkna toonitas, et need, kes võitlesid Sinimägedes, võitlesid teades, et kui mitte nemad, siis nende lapsed saaksid elada vabas riigis.

«Sellise meelekindluse ja vaimu ees müts maha nüüd ja alati! Sinimägede poiste häbimärgistamisele tuleb teha lõpp,» ütles ta.

Veteranide kokkutulekut on Sinimägedes peetud juuli viimasel nädalal alates 1994. aastast.

1944. aastal Narva rindel peetud lahingute kaotused ulatusid mõlemal poolel hinnanguliselt kuni 180 000 inimeseni, kelle seas on ka vähemalt 37 000 langenut.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles