Kohus ei lubanud Edgar Savisaart tagasi linnapea ametisse (7)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Erik Prozes

Harju maakohus otsustas jätta korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatava Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare Tallinna linnapea ametist jätkuvalt kõrvaldatuks.

Kohtu pressiesindaja sõnul on määrus lõplik ega kuulu edasikaebamisele.

Kui riigiprokuratuur pidas teisipäeval peetud kohtuistungil vajalikuks, et Savisaar jääks endiselt ametist kõrvaldatuks, siis Savisaare kaitsja, vandeadvokaat Oliver Nääs soovis vastupidist.

Nääs ütles istungi järel ajakirjanikele, et palus eeluurimiskohtunikul kontrollida Savisaare ametist kõrvaldamise jätkuvat põhjendatust, kuna toimikust nähtuvaid tunnistajate ütlusi arvestades ei esine ohtu, et ta tunnistajaid mõjutaks. «Kõik Tallinna linnavalitsuse ametnikest tunnistajad on ütlused kaitsepolitseiametile andnud ning need ei ole Savisaart süüstavad ega oma kriminaalasjas olulist või määravat tähtsust. Seda arvesse võttes puudub ka reaalne oht, et Savisaar mõjutaks tunnistajaid andma mingi muu sisuga ütlusi ning ühes sellega puudub alus Savisaare jätkuvaks ametist kõrvaldamiseks,» rääkis ta.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus leidis aga vastupidi, et tunnistajate mõjutamise risk on olemas. «Kuna kahtlustused on olnud seotud sellega, et Edgar Savisaar on andnud korraldusi erinevatele isikutele sellel eesmärgil, et tema teenet ootavate ärimeeste huvid saaksid rahuldatud, siis on nendel tunnistajatel sellist teavet, mida kohtusaalis jagada,» ütles ta teisipäeval ja viitas, et Savisaar on tunnistajate ütlused parteilehes ka juba avaldanud, unustades ära, et õigusemõistmine toimub kohtumajas.

Tema sõnul on menetlusega seotud inimesed saanud seega võimaluse osa tõenditega tutvuda, kuigi seaduse kohaselt on see õigus ainult kaitsjatel ja kaitsealustel. «Tunnistajaid hoitakse üksteisest lahus, see on kehtiva kriminaalmenetluse põhimõte. Praegu on tunnistajate ütlused avaldatud ja loodud reaalne võimalus oma ütlusi kooskõlla viia teiste omadega,» rääkis Evestus, kelle sõnul toetab see riski, et inimesed võivad saada Savisaare poolt mõjutatud. «Kui me laseme tekkida uuesti alluvussuhtel, siis see võib tekitada veel rohkem tunnistajates hirmu või mõjutamisohtu.»

Harju maakohus kõrvaldas Savisaare riigiprokuratuuri taotlusel linnapea ametist 30. septembril, leides, et Savisaar võib linnapeana töötamist jätkates mõjutada Tallinna linnavalitsuse töötajaid või nendega ütlusi talle soodsas suunas kooskõlastada. Hiljem on kohus Savisaare ametist kõrvaldamise põhjendatust korduvalt kontrollinud, kuid pole pidanud vajalikuks seda muuta. Uuesti võib Savisaar paluda eeluurimiskohtunikul seda kontrollida nelja kuu pärast.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles