Põgenikud kurdavad ebainimlike tingimuste üle Kreekas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani immigrant oma lapsega Ateenas meelt avaldamas.
Afganistani immigrant oma lapsega Ateenas meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Sajad asüülitaotlejad protesteerisid eile Ateenas kehvade tingimuste vastu ning paljud neist teatasid, et tahavad Kreeka asemel Saksamaale.

Kreekas asüüli taotlevatel pole BILDi andmetel midagi süüa ning nad magavad barakkides. Arstid keelduvad immigrantidele abi andmast ning nii levib põgenike hulgas mitmeid haigusi.

EL on nimetanud tingimusi ebainimlikeks ning Saksamaa peatas kõik põgenike väljasaatmised Kreekasse.

BILD käis barakklaagreid vaatamas Ateenas ja Patrases ning vestles Afganistani põgenikega.

Ateena lähedal asuvas põgenikelaagris ootasid ajakirjanikke roostetanud hütid, mudane tee ja sealauda hais. Põgenikud jagavad magamisruumi lehmade ja koertega.

«Andsin oma viimase raha ühele smugeldajale, kuna tahtsin leida paremat elu. Kuid siin on veel hullem, kui Afganistanis. Tahan siit minema, nii kiirelt kui võimalik Saksamaale. Elame siin kui loomad,» avaldas 23-aastane Hasan E., kes põgenes Afganistanist kolme kuu eest.

«Elu siin Ateenas on veelgi hullem. Meil pole süüa, meil pole õigusi ja meid rünnatakse keset tänavat,» lisas 30-aastane Nasir J.

Kui põgenikud tahavad leida katust peakohale, peavad nad ulualust jagama tihtilugu 30 põgenikuga. BILD kirjutab, et Kreeka ei meenuta 2011. aastal enam kuigi palju Euroopat.

Pea 90 protsenti põgenikest saabuvad Euroopasse just Kreeka kaudu. Ainuüksi 2010. aastal ületas Kreeka-Türgi piiri kuni 150 000 ebaseaduslikku immigranti. Kokku hinnatakse illegaalsete põgenike arvu Kreekas üle ühe miljoni.

Järjest enam põgenikke pääseb Euroopasse Bangladeshist, Afganistanist ja Aafrikast peamiselt seetõttu, et Kreeka-Türgi piir on halvasti valvatud.

Üks smugeldaja rääkis BILDile: «Meil on parimad kontaktid Kreeka politseiga. Smugeldame põgenikke kaubikutega Patrasesse. Sealt lähevad nad laevaga edasi.»

Iga päev lisandub sadu põgenikke ning pea kõik vastasid ajakirjanikele: «Tahame siit minema Saksamaale.»

«Mida me tegema peaksime? Järjest enam põgenikke lisandub. Me ei saa neid kõiki majutada. Euroopa peab lõpuks ometi midagi tegema, et see suur kaos lõpeks,» teatas üks Patrase politseinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles