Regula vatti saanud sõsarlaeva saab kätte vähem kui kahe miljoniga (2)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Regula.
Parvlaev Regula. Foto: Jaanus Lensment

1,9 miljoni dollariga on tõenäoliselt müügis ka 1973. aastal valminud Regula sõsarlaev Ursula, mis aga peaks asuma kaugel Mehhikos ning mida on ajahammas tõsisemalt purenud. 

Maritimesales.com lehel tuuakse välja, et laev on 2,5 miljonilt USA dollarilt hinnatud alla 1,9 miljonile (üle 1,7 miljoni euro). Laeva nime ja omanikku küll lehel ei avaldata, kuid laeva andmed (pärast ümberehitust) viitavad sõsarlaevale Ursula, mis kunagi kündis merd koos Regulaga Helsingborgi (Rootsi) ja Helsingøri (Taani) vahet.

Laev mahutab 900 reisijat ning 105 autot. 

Ursulal on aga palju värvikam minevik kui 1997. aastast Eesti saarte vahet sõitval Regulal.

1997. aastal müüdi laev Mehhikosse, kus ta sai nimeks Cozumel II ja hakkas liinil Yucatan-Cozumel sõitma. 2005. aastal viis orkaan Wilma laeva Chinchorro lähedal karile, kuhu ta jäi seisma aastateks. Sama aasta lõpus kustutati laev omaniku soovil Lloydi registrist. Lloydi register on klassifikatsiooniühing, mis kontrollib tehnilistest normidest kinnipidamist kogu laeva kasutusaja jooksul.

Laev pukseeriti minema alles 2010. aastal. Pärast seda on Cozumel II ehk Ursula mineviku kohta informatsiooni leidmine juba keerukas. Pole selge, kas laeva on hiljem parandatud või ümber ehitatud.

Postimehega rääkinud laevandusspetsialisti sõnul ei saa vaadata vaid laeva müügihinda, sest Eestis sõitma hakkav laev peab vastama Euroopas kehtivatele nõuetele. Arvestades, et see laev on Mehhikos, siis ei saa välistada, et laeva nõuetekohaseks ehitamine läheb veel sama palju maksma kui müügihind.

Ursula ja Regula kolmas sõsarlaev Betula (1968) müüdi 2003. aastal Hispaania firmale ning ta hakkas inimesi sõidutama Kanaaridel uue nimega Buganvilla, hiljem Tarrafal. Viimaste andmete kohaselt viidi Betula 2013. aastal Elevandiluurannikule.    

Tänane Postimees kirjutab, et TS Laevade ostetud Regula väidetav hind oli ligi viis miljonit eurot. Selle raha eest peaks laeva liinile jätkuma veel kümneks aastaks. Enamik laevameeskonnast leiab ilmselt uue töö samuti TS Laevade palgal. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles