Venemaa ähvardab ENPA blokeerimisega

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ENPA peahoone Prantsusmaal Strasbourgis..
ENPA peahoone Prantsusmaal Strasbourgis.. Foto: EPA.

Hommikul teatas Venemaa ENPA delegatsiooni juht Konstantin Kossatšov, et kui Gruusia-Vene sõja teemalisse resolutsiooni jääb sisse neile mittesobiv punkt, siis nad jaanuaris toimuvale kokkusaamisele ei tule.

Täna jätkus Strasbourgis Euroopa Nõukogu Parlamentaarsel Assambleel arutelu Gruusia-Venemaa sõja tagajärgedest ning õhtul on kavas samateemalise resolutsiooni vastuvõtmine, teatas riigikogu pressitalitus.

Täna hommikul teatas Venemaa delegatsiooni juht Konstantin Kossatšov ENPA liikmetele, et Venemaa ei tulegi jaanuaris sessioonile, kui muudatusettepanek number 45 õhtul hääletusele tulevasse resolutsiooni sisse jääb.

Selle komitees üsna napi heakskiidu saanud ettepaneku sisu on see, et nii Venemaa kui Gruusia hääleõigus vaidlustatakse jaanuaris, kui nad ei täida rahuplaani, ei taga rahuvalvajate ligipääsu konfliktipiirkondadesse ning ei tee koostööd rahvusvahelise uurimise läbiviijatega, sealhulgas Euroopa Inimõiguste Kohtuga.

Venemaal on sellele lisaks veel üks tingimus - tuleb tagasi kutsuda Lõuna-Osseetia ja Abhaasia de facto režiimidele antud tunnustused. Selle peale kinnitaski Kossatšov, et seda nad ei tee.

Eesti esindaja Andres Herkeli sõnul selgub õhtusel hääletusel, kas ähvardus ja Vene delegatsioonile lojaalsete häälte saalitoomine ka mõju avaldab.

Ta rõhutas oma tänases kõnes, et dokumendi tõhusus sõltub eeskätt sellest, kas õiguskomitee nimel tehtud ettepanekud lähevad läbi.

Kristiina Ojuland tuletas oma kõnes meelde, et Venemaa on viimase tosina aasta jooksul pidanud pidevalt sõda kas siis oma riigi sees või naaberriigis.

Ta rõhutas, et Euroopa Nõukogu ei saa vaadata sellele läbi sõrmede ning pidada Venemaad teistest võrdsemaks tema suuruse või maavarade pärast.

Hääletamine resolutsiooni üle leiab aset umbes kell 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles