Ruhnust kainerisse viidud poepidaja palub andestust: saatan sai minust jagu (2)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poepidaja Vitali Gerne.
Poepidaja Vitali Gerne. Foto: Lauri Kulpsoo / Postimees

Avaliku korra rikkumises süüdistatav Ruhnu poepidaja Vitali Gerne avaldab kogu kainestusmajja viimise skandaali pärast kahetsust ja ütleb end häbi tundvat, et politseinikud tema pärast nii palju vaeva pidid nägema.

Saarte Hääl avaldas täna artikli, milles kajastas kurioosset juhtumit, kus politseil tuli Saaremaalt sõita Ruhnu, et tuua sealt ära kaks joobes meest. Artiklis sõna saanud Ruhnu vallavanem Jaan Urvet rääkis, et saarel olid öö läbi joonud kaks meest, kes sõitsid purjuspäi Ruhnul autoga ringi ja olid kohalikele inimestele ohtlikud.

Sündmuste juures viibinud ja väärteomenetluses tunnistajatena üle kuulatud TV3 reporter Katrin Lust ja saarelt minema toimetatud puhkaja, 42-aastane Indrek usuvad, et abipolitseinikust vallavanem kasutab tekkinud olukorda ära ja kommenteerib seda endale sobivas valguses.

Nii nagu väikeses kogukonnas ikka, on saareelanike omavaheline suhterägastik selge nagu seebivesi ja kui aeg-ajalt kärakat pannakse, löövad kired lõõmama. Eriti kui saarele saabub kaugeid külalisi Tallinnast või koguni telekaamera.

Vähemalt ühes on kõik osapooled ühel meelel: 59-aastane poepidaja Vitali Gerne oli kolmapäeva õhtul purupurjus, räuskas vallavanema kallal ja rikkus avalikku korda.

Oma poe juures üleeile harjumuspäraselt napsu võtnud ja kogu segaduse keskmes olnud Vitali Gerne võtab ise asja kokku väga lihtsalt: ta oli napsune ja läks endast välja.

Gerne selgitusel tahtis ta koos TV3 võttemeeskonnaga saada kolmapäeval kiriku võtmeid, et saarel kirikut filmida. Gerne on Ruhnu Püha Magdaleena koguduse laekur. «Saime ainult eitavaid vastuseid….» meenutab mees. Tema poe juurde saabus peagi vallavanem, kes pidi sealt võttemeeskonna peale korjama.

«Ma ütlen ausalt, et ma…noh läksin endast välja. Saatan sai minust jagu, aga eks ma olin napsune ka. Ma ei eita midagi,» kommenteeris Gerne.

Poepidaja Gerne on vallavanemat juba ammu süüdistanud korruptsioonis, raha kõrvalepanemises ja muserdatud sellest, et tema käest võeti ära kiriku võtmed.

«Aga tehke mis tahate, juhtus mis juhtus, mul on häbi isegi nende politseinike ees, et nad pidid tänu minule nii palju vaeva nägema,» väljendas Gerne kahetsust. «Pidin ma ikka sellise asjaga hakkama saama, kahju tead.»

Gerne ei eita, et suhted vallavanemaga on halvad. «Ta on lihtsalt aferist. Kahjuks olid seal ka need televisiooniinimesed ja nad esitasid suhteliselt teravaid küsimusi ja siis ma valasin oma südant puhtaks,» lausus poepidaja ja teatas lõpetuseks: «Ma ütlen väga lihtsalt selle asja kohta: võitja ei ole see, kes kätte maksab. Võitja on see, kes suudab andeks anda.»

Eile sõitis mees kainerist liinilaevaga koju Ruhnu tagasi.

TV3 reporterit Katrin Lusti ja teist kainestusmajja toimetatud meest Indrekut häirib aga kogu loo juures kõige rohkem asjaolu, et vallavanem kutsutakse Kuressaarde tunnistusi andma alles esmaspäeval, mistõttu on ta vaba oma versiooni rääkima. Nemad on aga andnud allkirja, et ei avalda kohtuvälise menetluse andmeid. Vallavanema jutt on nende meelest kallutatud.

Nii tehti politseile kaebus ka Ruhnu vallavanema enda kohta, kes asjaosaliste väitel oli ise ähvardanud poepidajat omakohtu korras karistada ja sündmuskohale tulnud vallavolikogu esimees lubanud Indreku ja Gerne merre viia. Kohapeal olnud külalised tundsid end sündmuspaigas ohustatuna ja nõudsid politsei kutsumist. Kogu konflikt ise vältas nende sõnul aga loetud minutid, kuni mindi juba laiali.

Vallavanem Jaan Urvetiga võttis täna pärast Saarte Hääle artikli ilmumist ühendust ka politsei esindaja, kes palus tal teemat enne menetluse lõppu mitte kommenteerida, sest temalt võetakse lähiajal ütlused.

Politsei sõitis üle aastate Ruhnu

Politsei andmeil tuli kolmapäeval Ruhnult esimene kõne häirekeskusesse kell 18.53 ja selles öeldi, et Ruhnu saarel on kaks agressiivselt käituvat meest, kes ähvardavad ja sõimavad inimesi. Kõnes anti teada, et mehed olid ähvardanud kasutada tulirelvasid ja see toimus avalikus kohas.

Politsei ei saa avaldada kõne teinud isikut, kuid sündmuskohal viibinud puhkaja, 42-aastane Indrek väidab, et hädaabinumbril helistas esimesena hoopis tema ja see oli kell 18.17 ning vallavanem ei soovinudki kohe politseid kutsuda.

Kuressaare politseijaoskonna juhi Rainer Antsaare sõnul tuli vallavanem Jaan Urvet sadamasse politseinikele vastu ja viis politseinikud poe juures olnud kahe meheni. Väljakutset teenindanud politseinike sõnul oli politsei saabudes olukord rahulik. «Politsei palus meestel endaga kaasa tulla ja mehed allusid politsei käsklustele vastupanuta,» ütles ta.

Antsaare sõnul toimetati mõlemad mehed Kuressaarde seetõttu, et Ruhnus puudub kainestuskamber ja lähim asubki vaid Kuressaare politseijaoskonnas. «Teadete sisust lähtuvalt oli politseinikel alust arvata, et mehed võivad olla endale või teistele ohtlikud,» märkis ta.

Politsei meeste joobeastet ei avalda, kuna see on terviseseisund, mis ei kuulu seadusest tulenevalt avalikustamisele. Kontroll tuvastas, et mõlemad mehed olid tarvitanud alkoholi. Kainenema viidud Indrek avaldas, et tema väljahingatavas õhus oli alkoholisisaldus 0,53 mg/l, mis tähendab umbes 1-promillist joovet (0,5 mg/l = 1 mg/g). Mehed vabanesid kainestusmajast järgmisel päeval kella 12 paiku.

Antsaar kinnitab, et Kuressaare politseijaoskonnani on jõudnud kaks e-kirja, milles avaldatakse pahameelt maakondlikus väljaandes Saarte Hääl avaldatud käsitluse kohta. «Oleme edastanud pretensioonid ajalehe toimetusele ja loodame, et asjaosalised leiavad lahenduse. Oleme andnud ka omapoolse soovituse, et juhul, kui ajakirjanduse vahendusel on soovi veel täiendavalt sellest juhtumist rääkida, tuleks menetlejaga nõu pidada, et avaldatu ei kahjustaks menetlust,» selgitas Antsaar.

Menetluse käigus üritab politsei selgeks saada kõik, mis Ruhnus täpselt toimus ja mida seal öeldi.

Antsaare sõnul on üldiselt Ruhnu puhul tegemist rahuliku kohaga, kus probleemid on enamasti seotud isiklike konfliktide või turistide põhjustatud sekeldustega. «Ruhnu on rahulik ja turvaline koht. Viimastest aastatest on see esimene teade rikkumisest, mis nõuab kohest politsei sekkumist,» märkis Kuressaare politseijaoskonna juht.

Ruhnu saare geograafilisest paiknemisest ja elanike arvust tulenevalt ei taga riik seal 24/7 mitmeid teenuseid. «Samas on politseil olemas valmisolek vajadusel saarele minemiseks, kas veesõidukitega või helikopteriga. Saart külastab regulaarselt piirkonnapolitseinik ja saarel on abipolitseinik,» selgitas Antsaar. Ta lisas, et ka suurürituste ajal käib politsei saarel avalikku korda tagamas ja koostöö kohaliku omavalitsusega on turvalisuse tagamise osas olnud siiani väga hea.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles