Kaitsjad taotlevad Kofkini suhtes kriminaalmenetluse lõpetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Aleksander Kofkin käis 2015. aasta septembris kaitsepolitseis ülekuulamisel, kahtlustatuna Edgar Savisaare altkäemaksu andmises.
Ettevõtja Aleksander Kofkin käis 2015. aasta septembris kaitsepolitseis ülekuulamisel, kahtlustatuna Edgar Savisaare altkäemaksu andmises. Foto: Erik Prozes

Keskerakonna liidri Edgar Savisaare süüasja ühe menetlusaluse, ärimees Alexandr Kofkini kaitsjad vandeadvokaadid Aivar Pilv ja Marko Pilv esitasid riigiprokuratuurile taotluse lõpetada Kofkini suhtes kriminaalmenetlus seoses tema tegevuses süüteokoosseisu puudumisega.

Kaitsjad leidsid, et vaatamata jälitustegevusele ei ole mahukas kriminaalasjas kogutud tõendeid, mis kinnitaksid Kofkinile inkrimineeritud süüteo toimepanemist.

Aivar Pilve selgituse kohaselt ei saa menetluses kogutud isikute kohtumiste salvestustest, milles räägitakse väga erinevatel teemadel, teha järeldust Kofkini poolt Savisaarele altkäemaksu pakkumisest või andmisest ning viimase poolt sellega nõustumisest või vastuvõtmisest. Samuti ei nähtu tunnistajate ütlustest, et Tallinna linnavalitsuse töötajad oleksid saanud Savisaarelt või tema alluvatelt juhiseid või korraldusi teha varalise soodustuse eest Kofkini ärihuve soosivaid otsuseid.

Kaitsjad juhtisid muu hulgas prokuratuuri tähelepanu ka mõistliku menetlusaja möödumisele Kofkini suhtes seoses Šveitsiga puutumust omavale menetlusele, mis on väldanud enam kui viis aastat.

Pilve sõnul on tõsiseid küsitavusi tekitav ka fakt, et Eesti õiguskaitseorganid on mõned päevad pärast Eestis kriminaalmenetluse algatamist Šveitsi õiguskaitseorganitele edastatud rahvusvahelises õigusabipalves esitanud Kofkini suhtes vääraid, teda alusetult süüdistavaid väiteid. Seda on advokaadi arvates tehtud eelkõige õigusabipalve mõjukuse suurendamiseks välisriigi justiitsasutuste ees.

«Tegemist on isiku suhtes tõsiste süüdistustega, millele pole Eestis toimunud menetluses kunagi süüdistaja toetunud ja nende alusel pole tegelikult Kofkinile kahtlustust esitatud. Samas oleks olnud loogiline, eelnevalt võimalik ning mõistlik kontrollida rahvusvahelises õigusabipalves esitatud alusetute ja isiku head nime kahjustavate väidete põhjendatust Tallinna linnavalitsusest ja Kofkiniga seotud ettevõtetest vastavate dokumentide väljanõudmisega,» märkis Pilv.

Tema sõnul ei kinnita olemasolevad ametlikud dokumendid mingeid rikkumisi, millele õigusabipalves tuginetakse. Advokaadi sõnul on äärmiselt kummaline ja küsimusi tekitav fakt, et nii lihtsalt kättesaadavaid andmeid pole peetud vajalikuks kontrollida enne rahvusvahelise õigusabipalve väljastamist ja selles ebaõigete andmete esitamist.

Eelmise aasta 22. septembril esitatud kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks. Koos Savisaarega said kahtlustuse Tartus elav Toomas, Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo, Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman , tema nõunik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ja ettevõtja Aleksander Kofkin. Tänavu märtsis lisandus kahtlusaluste ringi ka reklaamiärimees Paavo Pettai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles