Kaitseministeerium mõtleb Venemaa ettepanekule rääkida lennuohutusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi kaitseministeeriumi foto Läänemere kohal sisselülitatud transponderita lennanud Vene Su-34 hävitajast.
Hollandi kaitseministeeriumi foto Läänemere kohal sisselülitatud transponderita lennanud Vene Su-34 hävitajast. Foto: SCANPIX

Eesti on saanud kätte Moskva kutse arutada lennuohutuse meetmeid Läänemerel, kaitseministeerium lubab ettepanekut põhjalikult kaaluda ning kujundada seisukoha mõistliku aja jooksul.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles BNSile, et Eesti kaitseatašee Moskvas on saanud Venemaa kaitseministeeriumilt ettepaneku konsultatsioonideks. «Kaalume seda ettepanekut põhjalikult, peame nõu liitlastega ja kujundame seisukoha mõistliku aja jooksul,» sõnas ta.

Venemaa on valmis rakendama meetmeid sõjalennukite ohutuks lendamiseks Läänemere kohal ning sestap esitati NATO ja Balti riikide ekspertidele kutse tulla Moskvasse selleteemalistele konsultatsioonidele ja töötama välja meetmeid Soome presidendi Sauli Niinistö algatuse elluviimiseks, ütles Vene asekaitseminister Anatoli Antonov esmaspäeval.

Antonovi sõnul on Venemaa kaitseministeerium valmis vastastikusel kokkuleppel tagama «sõjalennukite lennud Läänemere kohal ainult sisselülitatud transpondritega». «Sõjaväeatašeesid on teavitatud ettepanekust korraldada sõjaliste programmide ülevaade, mis varem eksisteerisid NATO-Vene nõukogu formaadis. Spetsiaalselt rõhutati, et NATO-Vene nõukogu ühise õhuruumi algatuse jätkamine aitab edendada lennuohutust,» ütles aseminister.

Antonovi sõnul on Venemaa valmis «ühiseks tööks ennetamaks vahejuhtumeid merel ja õhuruumis vastavalt kahepoolsetele kokkulepetele selles valdkonnas, samuti konsultatsioonideks Läti, Leedu, Eesti, Poola, Rootsi ja Soome kaitseministeeriumiga, et käsitleda vastastikuseid mureallikaid sõjalise aktiivsuse üle piirialadel».

Kohtumisel Vene presidendi Vladimir Putiniga 1. juulil tegi Soome riigipea Sauli Niinistö ettepaneku, et sõjalennukitel oleksid Läänemere kohal lennates transponderid sisse lülitatud.

Putin nõustus Niinistö ettepanekuga keelata lendamine väljalülitatud transponderitega ning ütles, et teavitab Vene välis- ja kaitseministeeriumi, et see küsimus lisataks NATO-Vene nõukogu istungi päevakorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles