Asekantsler kohtus laevakaitsjatega ja tõstatas neile olulised olmeprobleemid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Chennai linnas. Raigo ja Dmitri.
Laevakaitsjad Chennai linnas. Raigo ja Dmitri. Foto: Sander Ilvest

Asekantsler Annely Kolk kohtus täna Chennai vanglas Eesti laevakaitsjatega, andis neile ülevaate Eesti riigi tegevustest nende toetamisel ning tõstatas neile olulised olmeprobleemid, millele vanglaülem lubas lahenduse leida.

Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Annely Kolk külastas täna Eesti laevakaitsjaid Chennai vanglas ning kohtus vanglaülemaga, teatas välisministeerium pressiteates.

Asekantsler arutas laevakaitsjatega nende kohtumenetlust ning vastas küsimustele karistatud isikute üleandmise lepingu kohta. Samuti andis asekantsler ülevaate Eesti riigi tegevustest laevakaitsjate toetamisel ning oma senistest kohtumistest Indias.

Õhkkond oli sõbralik

Indias viibiva välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektori Maria Belovase sõnul oli laevakaitsjatega kohtumisel õhkkond sõbralik ja konstruktiivne.

Eelkõige arutati tänasel kohtumisel laevakaitsjate muresid ning käimasolevat apellatsioonimenetlust. Belovase sõnul olid Indias vangi võetud eestlased väga huvitatud asekantsleri kohtumistest ning tundsid siirast heameelt, et seda teemat üleval hoitakse. Peadirektori hinnagul pole laevakaitsjad lootust veel kindlasti kaotatud.

«Eesti riik ei ole küll selles kohtuprotsessis osaline, kuid mida me saame teha ja ka teeme, on tõstatada Indiaga see küsimus igal võimalusel ning rõhutada, et kohtupidamine peab toimuma edasiste viivitusteta,» kinnitas Kolk laevakaitsjatele.

Samuti rääkisid laevakaitsjad oma igapäevaelu puudutavatest küsimustest.

Üheks selliseks mureks oli näiteks probleem telefoniühendusega. Laevakaitsjatele on lubatud teatud aja tagant helistada konsulile, kuid viimasel ajal pole see paraku õnnestunud.

«Võtsime selle teema ka vanglaülemaga üles, kes selgitas selle põhjuseid ning lubas olukorra kiiresti lahendada,» ütles Belovas Postimehele.

See, kas sel nädalal juba ka mingit lahendust näha on, selgub siis, kui asekantsleril on peetud kohtumine siseministeeriumis.

«Ei tohi unustada, et hetkel on käimas alles apellatsiooniprotsess, mis tähendab seda, et kui karistatud isikute leping saab mõlemapoolselt allkirjastatud, ei tähenda see veel, et seda saaks kohe kasutama hakata,» ütles avalike suhete osakonna peadirektor.

Laevakaitsjad saavad lepingut kasutama hakata siis, kui edasikaebamiseprotsess jõuab negatiivse lõpuni. «Kui otsustatakse, et nad on ikkagi süüdi, saavad nad alles taotleda enda kodumaale ülekandmist,» selgitas Belovas.

Homme on asekantsleril kavas kohtumised Tamil Nadu ametivõimude esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles