Rõivas soovitas Hiiumaa valdadel üheks omavalitsuseks ühineda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas visiidil Hiiumaale
Peaminister Taavi Rõivas visiidil Hiiumaale Foto: Tauno Tõhk/Riigikantselei

Hiiumaad külastav peaminister Taavi Rõivas soovitas nelja valla juhtidel ühineda üheks maakonnasuuruseks omavalitsuseks.

«Rääkides päeva jooksul omavalitsusjuhtide, ettevõtjate, kohalike otsustajate ja elanikega mõistavad enamik neist justkui suurepäraselt, et alla 10 000 elanikuga saare ainus mõistlik tee on üks tugev omavalitsus. Nüüd tuleb vaid vesi piltlikult öeldes paisu tagant päästa, omavahelised arusaamatused lahendada ja kõigi jaoks loogiline samm ära teha,» ütles Rõivas valitsuse pressiesindaja vahendusel.

Peaministri sõnul näitas kohtumine omavalitsusjuhtidega, et ka praegu läbirääkimisi pidavate Käina, Emmaste ja Pühalepa valdade juhid tajuvad, et kolme peale kokku ei sünni neist 5000 elanikuga ühisvalda ning sama probleem on ka üksi jäetud Hiiu vallal.

«Kuna seaduses öeldakse üheselt, et liituvates valdades peab elama vähemalt 5000 inimest, siis ainus võimalus seda kriteeriumi täita, on Hiiumaa kõigi nelja valla ühinemine, ja minu soovitus kohalikele liidritele on seda protsessi ise vedada, et see ei jõuaks riigi sundliitmiseni, sest sel juhul ei saaks ka sedavõrd suurt liitumistoetust,» ütles Rõivas. Kui neli Hiiumaa omavalitsust otsustaksid veel tänavu ühineda, saaksid nad kuni 1,86 miljoni euro eest ühinemistoetust.

«Ühise suurvalla loomine on seda enam loogiline, et kohalikud ettevõtjad peavad seda juba ammu Hiiumaa jätkusuutlikkust ja konkurentsivõimet silmas pidades ainuõigeks lahenduseks, mis tuleks lõpuks ometi ära teha,» ütles Rõivas.

Haldusreformi kõrval tõstatasid ettevõtjad kohtumisel ka praami- ja lennuühenduste küsimuse, kuid saare suurima probleemina tõstsid nad esile töökäte puudust. Kuna ettevõtjate väitel tööpuudust Hiiumaal sisuliselt ei ole, siis ostetakse tegijaid üksteiselt üle ning varem mandrile kolinud inimesi meelitatakse saarele tagasi tööle ja elama.

Peaminister külastas ka Hiiumaa Tarbijate Ühistu tootmisettevõtet ning Käinas asuva kiletootja AS Dagöplasti tehast.

Samuti kohtus Rõivas Kärdla sadamas juttu vabatahtlike merepäästjatega ning tutvus Soonlepa mõisas päikeseenergial töötava keramajaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles