Saarts: presidendi valimine riigikogus pole tõenäoline (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Erik Prozes

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts ütles kolmapäeval pärast Siim Kallase presidendikandidaadiks kinnitamist Reformierakonna poolt, et presidendi valimine riigikogus pole tõenäoline.

«Praegu ei ole küll teistelt erakondadelt tulnud väga entusiastlikke signaale, et nad sooviksid Kallast toetada, see on puhtalt Reformierakonna enda võimekuse küsimus, et milliseid kokkuleppeid erinevate erakondadega suudetakse saavutada, et see toetus Kallasele tagada,» ütles Saarts BNSile. «Tõenäosus saada kahekolmandikulist enamust on üsna väike,» nentis ta. Saartsi sõnul oleks Kallasel tugeva toetuse korral riigikogus hea võimalus saada valituks valimiskogus.

Saartsi sõnul pole Eestis ühtegi varasemat näidet, kus president oleks saanud valituks riigikogus juhul, kui presidendikandidaate on mitmeid.

«Eelmine kord me ju teadsime juba suve algusest, et kõik toonased koalitsioonierakonnad on nõus Toomas Hendrik Ilvest toetama ja tõenäosus, et see hääletus võiks ebaõnnestuda, oli väga väike,» sõnas Saarts. «Seal oli selge erakondadevaheline kokkulepe juba varasemalt, praegu me sellist kokkulepet ei näe, igal erakonnal on ju sisuliselt oma kandidaat ja mis peaks olema teiste erakondade motivatsioon toetada just Kallast, kui nad midagi vastu ei saa,» lisas ta.

Reformierakonna juhatus otsustas täna esitada riigikogus partei presidendikandidaadiks erakonna auesimehe Siim Kallase.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas teatas pärast kaks ja pool tundi kestnud koosolekut, et kui presidendi valimine riigikogus ebaõnnestub, siis on erakonnal võimalus toetada valimiskogus Marina Kaljuranda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles