Fotod: enamik Pauluse jõugu liikmeid läks prokuratuuriga kokkuleppele

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kukkus Eesti allilmaliidriks nimetatud Assar Pauluse ja tema juhitud kuritegeliku ühenduse liikmete kokkuleppemenetluse läbirääkimiste tähtaeg. Enamik süüdistatavaid läks prokuratuuriga kokkuleppele.

Kell 10 algama pidanud istungil olid Pauluse kambajõmmid silmnähtavalt rõõmsas tujus ja elevil. Ühtlasi lehvitasid nad saali tulnud sõpradele.

Riigiprokurör Andres Ülviste tegi veidi hilinenud istungil kohtunik Piret Liivole kokkuvõtte kokkuleppemenetluse seisust. Ta kinnitas, et kokkuleppe läbirääkimised olid konstruktiivsed. Ülviste sõnul kirjutasid kokkuleppele alla 11 süüdistatavat, sealhulgas kaks firmat, nelja inimesega kokkulepet ei saavutatud. Kokkulepete sisu prokurör ei avaldanud.

Kokkuleppega olid nõus Assar Paulus, Taago Vool, Jaanus Kivimaa, Ragnar Toom, German Svetšnikov, Erik Meier, Virgo Raudsepp, Gennadi Starodubtsev, Sivart Saarmann ja Capital Inkasso OÜ ning OÜ Barbarossa Invest.

German Svetšnikov teatas siiski kohtuistungil, et palub veel pisut mõtlemisaega. Kohtunik leidis, et ta on saanud niigi pikalt mõelda ja jättis talle mõtlemisaega pool tundi.

Kokkuleppega ei olnud esialgu nõus Andres Vaik, Ats Pärnaste, Rünno Kristjuhan ja Peep Havik.

Väidetavalt kuritegelikus grupeeringus Pauluse parem käsi Tallinnas olnud Ats Pärnaste selgitas istungil häälekalt, et ei saanud pakutuga nõustuda. Prokuratuur pakkus talle kompromissiks seitsme aasta pikkust vangistust. Pärnaste kannab juba vanglakaristust 2013. aastal Tartu kesklinnas Küüni tänaval mehe surnuks peksmise eest.

Veidi enne kella 12 teatasid ka Pärnaste ja Kristjuhani esindajad, et nende kliendid on ikkagi kokkuleppega nõus. «Praštšai!» (vene keeles hüvasti – toim) hüüdis Pärnaste pärast dokumendi allkirjastamist semudele.

See tähendab, et kokkuleppega ei nõustunud vaid Havik ja Vaik, kelle kriminaalasjad eraldatakse. Eraldatakse ka ülejäänud süüdistatavate kriminaalasjad, kokku sai Pauluse protsessil süüdistuse 26 inimest ja kaks ettevõtet.

Assar Paulus peeti kinni rohkem kui kaks aastat tagasi 2014. aasta aprillis. Süüdistus esitati grupeeringule 2015. aasta veebruaris.

Kokkuleppega mittenõustunud Andres Vaigul lasub üks raskemaid süüdistusi. Nimelt süüdistatakse teda praeguseks 65-aastase Matti, keda hüüti Norriseks, orjastamises. Ühenduse nimel Lõuna-Eestis asju ajanud Vaiku hüüti Ratastooli-Anduks, kuna ta pärast rasket avariid 90ndatel liikus ratastoolis.

Tänasel istungil selgus, et juunis tellitud terviseekspertiisi andmetel on Vaik võimeline vanglakaristust kandma. Mehe kohtuasi jätkub üldmenetluses.

Milline on sõlmitud kokkulepete sisu, täna ei avaldata, kuna selle peab kinnitama veel teine kohtukoosseis.

Assar Paulust kohtuprotsessil esindav vandeadvokaat Küllike Namm ei soovinud kokkuleppe sisu praegu veel kommenteerida. «Üks asi on kokkulepe, aga teine asi on see, et kohus peab selle kokkuleppe ka kinnitama. Meil ei ole praegu kohtulahendit, mis seda kinnitaks. Me ei tea, kuidas see läheb,» põhjendas ta.

Paulus veenis mehi

Assar Paulus ise on juba varem teada andnud, et on kokkuleppega nõus. 10. juunil toimunud istungil püüdis Paulus kokkuleppega mitte nõustunud mehi – Andres Vaiku, Ats Pärnastet, Rünno Kristjuhanit ja Peep Havikut – veel kohtusaalis veenda. «Sa ju ise ütlesid, et viis...» kõlas saalis Assariga asja arutanud Peep Haviku hääl.

Prokuratuuri seisukoht oli toona, et pall on kaitsjate käes: nemad ei saa seadusest tulenevalt pakutud karistusi enam allapoole tuua. Aega anti 4. augustini, et ühele kohtualusele Andres Vaigule saaks teha tervisliku ekspertiisi.

Riigiprokurör Andres Ülviste teatas juuni algul kohtus, et kokkulepped on sõlmitud vaid osa isikutega, kellega läbirääkimiseks kohtult aega paluti. Kokkulepe saavutati kokku kaheksa füüsilise isikuga, nende hulgas Assar Paulus, ning kahe juriidilise isikuga: OÜ Barbarossa Invest ja Capital Inkasso OÜ. 

Riigiprokurör Andres Ülviste ütles mai keskel, et Assar Pauluse ja tema kaaskohtualuste süüasi võib Harju maakohtus osaliselt lahendi saada kokkuleppemenetluses.

Ülviste sõnul oli 13 süüaluse, nende seas peamiste süüaluste Assar Pauluse ja Andres Vaigu kaitsjad avaldanud soovi kokkuleppele jõuda. Prokuratuur oli põhimõtteliselt valmis lepet sõlmima.

Harju maakohus kinnitas, et läbi räägiti 18 süüdistava osas, kelleks on Aire Urbanovitš, Alo Paluoja, Andres Vaik, Assar Paulus, Ats Pärnaste, Erik Meier, Gennadi Starodubtsev, German Svetšnikov, Hanno Kivisild, Jaanus Kivimaa, Peep Havik, Ragnar Toom, Rünno Kristjuhan, Sivart Saarmann, Taago Vool, Virgo Raudsepp ning ettevõtted Capital Inkasso OÜ ja OÜ Barbarossa Invest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles