Soolised erinevused liikluses: mehed raske jalaga, naised plekimõlkijad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjaolul, et mehed ja naised autoroolis erinevalt käituvad, olevat suisa evolutsioonilised põhjused.
Asjaolul, et mehed ja naised autoroolis erinevalt käituvad, olevat suisa evolutsioonilised põhjused. Foto: SCANPIX

Kui mehed on veendunud, et nemad on paremad juhid ja naised saamatud, siis naised ütlevad, et mehed on liikluses lihtsalt ohtlikud. Eestis tehtud statistika kinnitabki, et raskete liiklusõnnetuste põhjustamisel on mehed liidrid, kirjutab Nils Niitra tänases Postimehes.

Uuringutest selgub veel, et naised ei põhjusta meestega võrreldavas suurusjärgus tõsiseid õnnetusi, küll aga on tegu tõeliste plekimõlkimise kuningannadega.

Eesti värskeim soopõhine uuring pärineb 2006. aastast. Selle läbi viinud Liikluskindlustuse Fondi kahjuennetuse valdkonna juht Erik Ernits ütleb uuringule toetudes, et naised põhjustavad Eestis juhiloa omaniku kohta ligi kolm korda vähem liiklusõnnetusi kui mehed.

«USA kohta mul täpsem teave puudub, kuid Postimehe esiletoodu võib seal täiesti kehtida – autode kasutamise kultuur on Ameerikas märkimisväärselt teistsugune,» räägib ta.

Samas tunnistab Ernits, et paljudel naistel võib küll olla juhiluba, aga nad ei sõida nii sageli ja seega tuleb nende läbisõit väiksem, mistõttu on naistel hoolimata juhiloa olemasolust vähem võimalusi liiklusõnnetusi põhjustada.

Nii tunnistab ka Ernits, et tõenäoliselt ei põhjusta mehed õnnetusi lausa kolm korda rohkem kui naised ja riski tegelik erinevus võib olla 2–2,5-kordne. «See ei muuda aga fakti, et Eestis on mehed ohtlikumad liiklejad kui naised.»

Postimehega vestelnud meessoost liiklusõpetajad ütlevad nagu ühest suust, et naised on liiklusele tervikuna õnnistus, aga parkimisele nuhtlus.

Liiklusõpetaja Johannes Pirita ei tee saladust, et boksi tagurdamisel on naiste oskused meeste omadest üldiselt kehvemad. Selle põhjustena on nimetatud ka evolutsioonilisi erinevusi – meestel on juba iidsetest aegadest peale tulnud pidada jahti, mis eeldab head ruumitaju.

Oleks naised toona meestega jahile läinud, juhtuks linnades praegu vähem tüüpilisi parkimiskatastroofe. Naised kui emad on aga traditsiooniliselt alalhoidlikud, sestap väldivad nad paljudele meestele iseloomulikke enesetapjalikke sõiduvõtteid.

Ükskõik mida soolise võrdõiguslikkuse volinik ka ei arvaks, on Pirita sõnul ilmne, et naised ja mehed on juhina väga erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles