Pikkani: aktsiaturul kaklevad hirm ja ahnus

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Swedbanki fondijuhi Rasmus Pikkani väitel kaklevad praegu turul hirm ja ahnus, mistõttu tasub aktsiatesse investeerimisel väga ettevaatlik olla.


Tema sõnul pole kumbki piisavalt ratsionaalne tegur, et saaks turgudel midagi põhjapanevamat ennustada.

Swedbank ongi taoliste segaste aegadega seotud riskide mõjul suurendanud Pikkani sõnul pensionifondides turuväliste instrumentide ehk eelkõige nn private equity fondide osakaalu.

See tähendab pensioniraha suunamist fondidesse, mis investeerivad võimekatesse väikefirmadesse, mille aktsiatega börsil ei kaubelda.

Fondid leiavad potentsiaalika firma, mil napib investeeringuteks raha. Firmal on hea äriplaan, kuid ta ei saa pankadelt piisavalt vajalikku raha.

Fond ostab seejärel näiteks viiendiku firmast, tuues nii ettevõttesse raha ja saades ühtlasi piisava kontrolli äriprotsessi üle.

Firma töötatakse paari aastaga üles ning osalus müüakse seejärel mõnele suuremale ettevõttele maha.

Swedbanki fondijuht Kristjan Tamla selgitas, et investeeritakse just neisse fondidesse, mis alles sisenevad turule.

Private equity fondid, mis alustasid nelja aasta eest, ning üritavad nüüd toona ostetud osalusi maha müüa, on aga Tamla sõnul risti vastupidises seisus, sest ostjaid on raske leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles