Idee viia kogu Reidi tee tunnelisse oleks tulnud ligi kaks korda kallim (5)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reidi tee eskiisiprojekt.
Reidi tee eskiisiprojekt. Foto: Linnavalitsus.

Suurettevõtja Tõnis Palts leiab, et Reidi tee peaks kulgema maa alt. Abilinnapea Taavi Aasa sõnul aga oleks kogu maa-alune projekt läinud maksma üle 50 miljoni euro.

Täna töösolev Reidi tee projekt lähtub Aasa sõnul Paljassaare ja Russalka vahelise ranna-ala üldplaneringust, mis kehtestati ajal kui Tõnis Palts oli Tallinna linnapea. Aasa sõnul on üldplaneeringus küll ette nähtud tunnel, kuid maapinnale planeeritud tänav oma liikluslahenduste ja sõiduradadega on oma mahult sarnane tänasele projektile.

«Maapealne ruum näeks seega ikkagi välja selline nagu ta täna ette on nähtud, lihtsalt tunnel oleks veel lisaks,» selgitas Aas. «Tõnis Palts oleks olnud võimalus kriitika asemel hoopis oma üldplaneeringus kajastuvat nägemust propageerida.» 

Reidi tee esialgset eskiisprojekti on ideekorje ja avalike arutelude käigus linnakodanike poolt tehtud ettepanekute põhjal oluliselt täiendatud. Abilinnapea Taavi Aasa sõnul on siiani levivad illustratsioonid projektist aegunud ning tähelepanu tuleks pöörata uuele eskiisiprojektile, mis on kõigile huvilistele ka kättesaadav.

Uues projektis on näiteks autoliiklusele määratud ala 12 meetrit kitsam võrreldes veebruarikuise eskiisiga. Rannapromenaadi ääres on 15-20 meetri laiune haljasala, kuhu on plaanis rajada ka kõrghaljastust. Autotee, sealjuures ka Russalka ristmik, on viidud merest võimalikult eemale, et seeläbi kujundada mereäärsest alast veelgi laiem terviklik promenaadiala koos kergliiklusteede, haljastuse ja mitmekesiste vaba aja veetmise võimalustega.

Jalakäijate ja jalgratturite ülekäiguteed on muudetud sujuvamaks ning lisatud on ülekäigukohti, et tagada parem ühendus linna kvartalite ja rannapromenaadi vahel.  Palju poleemikat tekitanud ülekäik Kadrioru pargi ja Russalka vahel on uuendatud eskiisis taastatud. 

Reidi tee projekti valmimise lepinguline tähtaeg on 25.august.2016. Ehitustööd peavad olema lõpetatud ajaks, kui Eestist saab Euroopa Liidu eesistuja.

Ekiisi uuemad joonised on kättesaadavad siit: 

http://kprojekt.ee/reidi-tee/

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles