Tuulepargi riigikohtus alistanud lastearst: hommikul ärgates võin müra järgi öelda, mis suunast tuul puhub

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastearst Reet Raukas.
Lastearst Reet Raukas. Foto: Ander Ilp / Postimees

Riigikohtus Esivere tuulepargi arendajat võitnud Hanilas maakodu omav ja seal osaliselt elav lastearst Reet Raukas oli tänase uudise peale tõeliselt õnnelik ja möönis, et juba praegu, mil lähim tuulik jääb kinnistust 650 meetri kaugusele, on tunne nagu elaks lennuväljal.

Esivere tuulepargi omanik Skinest Energia soovis kaks tuulegeneraatorit ehitada naise majast 430 meetri kaugusele. 2013. aastal kaebas Raukas Hanila vallavolikogu kinnitatud detailplaneeringu halduskohtusse. Esimesed kaks kohtuastet kaebust ei rahuldanud, riigikohtust saabus täna kauaoodatud võit.

Kaks eelmist kohtuastet teie kaebust ei rahuldanud. Nüüd riigikohus rahuldas teie kaebuse täiel määral. Kas riigikohtu otsus tuli teile üllatusena?

Muidugi tuli üllatusena! Mul hakkas süda ikka lööke vahele jätma! Aga juba see, et riigikohus võttis tegelikult asja arutada, oli hea märk. Tundub, et riigikohus küsis siiski nõu ka terviseametilt, sest tegelikult seesama müra on tervise seisukohast väga oluline.

Kui palju lootust advokaat andis?

Kui advokaat ikkagi ütles, et lähme riigikohtusse edasi, siis ma sain aru, et juriidiliselt see asi vääris seda.

Milline see elu Esivere tuulepargi kõrval välja näeb?

Esimesed tuulikud ehitati minu kodu juurde 2004. aastal. Siis oli neid neli tükki ja tol hetkel mina olin peaaegu tuuleenergeetika pooldaja, ma ei osanud midagi halba arvata. Selle aja jooksul on sinna aga juurde tekkinud kokku 19 tuulikut – mul on kilomeetri raadiuses juba praegu olemas viis tuulikut. See tähendab seda, et istudes koduõue peal on sul parema tuulega 60 dB(A) müra (60 dB(A) heli teeb umbes elektripardel – toim). See ei ole üldse naljakas juba praegu.

Kuidas te seda praegust olukorda kirjeldaksite?

Sõltub tuulest. Vaikse ilmaga müriseb päris hästi. Olete lennujaamas viibinud? Täpselt selline tunne nagu tuleb lennuk, mis ei taha ära lennata ja mürisebki su ukse taga. Öösel müriseb samamoodi. Tuulik töötab 24 tundi, kui tuult on. Meie tuulepargis on neli Win-Wini tuulikut, mis on 3-megavatised, need on suhteliselt vähe töökindlad. See, mis on meie kodule kõige lähemal, on õnneks suurema osa ajast katki. Koos sellega on ka müra väiksem.

Aga üldiselt ma võin hommikul ärgates öelda, mis suunast tuul puhub, sest ma saan aru, mismoodi tuulik müriseb. Olen selle aja jooksul selle päris hästi selgeks õppinud.

Saan aru, et lähim tuulik on praegu umbes 700 meetri kaugusel.

650 meetrit ja kilomeetri sees on neid viis tükki. Praegu on muide ka müranorm võetud meie maja juurest, aga minu kinnistu piirile on need tuulikud oluliselt lähemal.

Aga ära kolimise mõtteid ei ole tekkinud?

Te esitate küsimuse nagu tuulikuarendaja küsis, et kas te maja maha ei taha müüa. (naerab)

Mida te laiemalt tuuleenergia ja tuuleparkide rajamisest arvate?

Tuuleenergeetika on kogu maailmas kasulik ainult arendajale. Seesama tuulepark, mis meil praegu kodu juures on, kust tuleb 30 megavatti, Eesti tööstuse vajadusi ei kata. See on puhtalt marginaalne osa meie energiatootmisest.

Kui palju te tuulepargi arendajaga kohapeal kokku puutute?

Meie tuulepargis on kaks eri arendajat ja tegelikult ma nendega reaalselt ikkagi kokku ei puutu. Välja arvatud siis, kui ei toimu jälle mingit diskussiooni teemal, et ma ikkagi ei taha meie majast 400 meetri kaugusele tuulikut.

Kuidas te tänast kohtuvõitu tähistada plaanite?

Lähen õhtul Lihulasse ooperit kuulama. Lubasin sõpradele šampust ka pakkuda. (muheleb)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles