Saaremaal tules kodu kaotanud vanaproua taastub šokist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahapilli küla vanim elanik kaotas tules oma kodu, tema tütar jagab Facebookis üleskutset oma ema aidata. Pildil tulekahjus hävinenud maja.
Pahapilli küla vanim elanik kaotas tules oma kodu, tema tütar jagab Facebookis üleskutset oma ema aidata. Pildil tulekahjus hävinenud maja. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Laupäeval leidis Mustjala vallas Pahapilli külas aset põleng, mis röövis kodu küla vanimalt elanikult Selma Toompuult. Viga õnnetuses keegi ei saanud ja Selma jõudis põlevast majast välja omal jalal.

Perekonnaliikmed kahtlustavad põlengu põhjustajana vana elektriühendust. Praeguseks hakkab esialgne šokk taanduma, appi on Selmale tulnud nii sugulased kui ka naabrid, kirjutab Saarte Hääl.

Tulekahju lokaliseeriti kell 4.45 ning kohale olid tulnud nii Kuressaare kui ka Kihelkonna päästekomando ning Leisi vabatahtlikud.

Kuna Selma Toompuu vara sai tules hukka, jagas Krista Küttner sotsiaalmeedias ka abipalvet vanatädi abistada, mainides, et tuli jättis vanaprouale alles vaid seljas olnud ööriided ja koer Palli.

Pahapilli külavanem Kristi Saarna ütles Saarte Häälele, et tema jaoks oli toimunu suur šokk, eriti see hirmus plahvatus, kui lõhkes gaasiballoon. Ta mainis ka, et käis veel hiljem vaatamas, kuidas Selmal läheb ning praegu on vanaproual suur tugisüsteem Liiva külas elavate sugulaste ja naabrite näol. Emale tuli abiks mandril elav ja töötav tütar. Õnneks olevat tulest puutumata jäänud saunamaja, mis on praegu piisavalt elamiskõlbulik.

Mustjala valla sotsiaaltöö korraldaja Kristina Kauber rääkis, et pärast põlengut käidi vallavanemaga koos sündmuskohal, et välja selgitada, mida võib Selmal vaja minna. Siiski otsustati, et enne lastakse tal esialgsest ehmatusest toibuda ja minnakse siis uuesti, et kaardistada, milles ja kuidas saab vald abiks olla. Praegu hoolitseb vanaproua eest perekond, kuid vald paneb õla alla, kui saab selgeks, millist abi on tarvis.

Selma Toompuu tütar Elsa Toompuu rääkis, et toidunõusid ja riideid on sugulased emale juba toonud, ent mööblist on alles vaid üks kušett.

«Ema on esialgsest šokist välja tulnud, istub ning vaatab lammutustöid, mis põlenud kodu kallal käivad,» sõnas ta. Praegu elab ema saunatoas, kuid tütar nentis, et 91-aastane inimene üksinda enam hakkama ei saa. Muud elukohta aga praegu paraku ei ole. «Vähemalt on tal praegu koht, kus öösel magada,» lisas Elsa Toompuu.

Küsimusele, millest võis põleng alguse saada, vastas tütar, et hetkel põhjust veel kindlalt teada ei ole, kuid kindlasti ei saanud see olla küttekolle, sest seda polnud ema juba kaks nädalat kasutanud. Kõige tõenäolisemalt süttis mingisugune elektriühendus, mis oli 40–50 aastat tagasi tehtud töö käigus nii ära peidetud, et isegi juurdeehituse ajal polnud kellelgi meeles seda kontrollida ning oli pea võimatu sellele ka ligi pääseda. Esialgu tundub, et põleng sai alguse just nimelt sellest majaosast, kus elektriühendus asus.

Kuidas emal õnnestus põlevast majast pääseda, jääb tütre sõnul arusaamatuks. Vanaproua ise ei oska selle kohta adekvaatset vastust anda ning pole kindel, et see tal pärast nii ränka üleelamist meeleski on.

Põlenud maja sai tütre sõnul püsti 1929. aastal ja ema Selma Toompuu on seal elanud 1947. aastast. Kodukohale truu olles on ta keeldunud sugulaste pakkumisest nende juurde kolida.

Kuna tütar pidi töö tõttu eile õhtul mandrile tagasi minema, jääb esialgu nädalaks ajaks Selma eest hoolt kandma Krista Küttner. Kui leidub inimesi, kes soovivad Selmat abistada, palutakse võtta ühendust telefonumbril 51 50 732.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles