Keila linnajuhid ei nõustu õiguskantsleriga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila linnapea Tanel Mõistus uue koolihoone ehitusplatsil septembris 2008.
Keila linnapea Tanel Mõistus uue koolihoone ehitusplatsil septembris 2008. Foto: Priit Simson

Keila Linnavolikogu esimehe Andrus Loogi ja Keila linnapea Tanel Mõistuse sõnul


omistab tänane õiguskantsleri pressiteade Keila linna juhtidele Keila hariduse ümberkorraldamises motiive, mille linnajuhid ümber lükkavad.

«Keila linnavolikogu otsusega asutati Keila Hariduse Sihtasutus selleks, et oleks võimalik ehitada uus kool ja pakkuda Keila lastele paremat haridust. Lükkame otsustavalt ümber väite, nagu oleks Keila Hariduse SA loodud selleks, et tekitada tasulist haridust või et Keila kooli ehitamisel kasutaks me Eesti riigi kitsaid aegu selleks, et tuumikprotsesse ärilistel eesmärkidel käest anda,» on öeldud linnajuhtide avalduses.

«Sihtasutuse kui juriidilise vormi loomine aitab mõistlikumalt majandada, olles oluliselt paindlikum, kui seda saab olla linna hallatav eelarveline asutus ehk munitsipaalkool,» leiavad Loog ja Mõistus.

«Õiguskantsleri väide sunniviisilistest hariduslepingutest ei vasta tõele. Keila
linnavolikogu loodud Keila Hariduse Sihtasutus peab vastavalt seadusele pakkuma lastevanematele võimalust kooliga lepingut sõlmida, samas on osapooled olnud teadlikud selle lepingu sõlmimise vabatahtlikkusest,» seisab avalduses.

«Kuid ka kahtejaile peaks ausatest kavatsustest märku andma ka lepingus üheselt sätestatud õigus saada Keila Hariduse SA koolides tasuta haridust,» rõhutavad linnajuhid.

«Kolm kuud pärast otsuste tegemist, ajal kui Keila hariduselu ümberkorraldamise protsessid olid käivitatud ja osaliselt isegi lõpetatud, asus õiguskantsler teostama järelevalvet,» ütlesid Loog ja Mõistus.

«Maavanem asus järelevalvet teostama koguni viis kuud pärast vaidlusaluse otsuse tegemist. Keila linnavolikogu on oma otsuseid vastavalt õiguskantsleri ja maavanema juhistele korrigeerinud,» kinnitasid linnajuhid

«Pärast õiguskantsleri ettekirjutust muudeti Keila Hariduse sihtasutuse põhikirja ja sätestati seal ka tasuta hariduse andmise kohustus. Samuti võttis Keila linnavolikogu vastu otsuse, kus toonitas veelkord, et hariduse andmine on Keilas lastele tasuta,» rõhutasid linnapea ja volikogu esimees.

«Praegu õiguskantsleri büroost tulevaid teateid lugedes tundub, et õiguskantsleri missioon ei aita kaasa Keila hariduse paremaks korraldamisele, vaid loob Keila kooliõpilastele ja lapsevanematele vale muljet sellest, et nende põhiseaduslik õigus tasuta haridust saada on ohus,» öeldakse avalduses.

«On väga kahetsusväärne, et õiguskantsleri büroo on asunud avalikkust eksitama tendentsliku informatsiooniga. Samas on väga meeldiv, et õiguskantsler on leidnud võimaluse Keila lastevanematega kohtumiseks, mis kohalkäinute sõnul oli rahumeelne ja konstruktiivne,» hindasid linnajuhid.

«Arusaamatu on aga õiguskantsleri soovimatus kohtuda Keila linna juhtidega, kuigi ta ise selliseks kohtumiseks ettepaneku teinud,» märkisid Loog ja Mõistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles