Briti väejuht Eestis: pärast arutelusid on meil oluliselt täpsem ettekujutus võimekustest, mida Eesti vajab (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi maaväe ülema asetäitja kindralleitnant Sir James Everard.
Ühendkuningriigi maaväe ülema asetäitja kindralleitnant Sir James Everard. Foto: Kaitseväe peastaap

Neljapäeval Eestisse visiidile saabunud Ühendkuningriigi maaväe ülema asetäitja kindralleitnant Sir James Everardi sõnul liigutakse NATO pataljoni loomisega lähemale veenva ja suutliku heidutuse loomiseks.

«Pärast tänaseid arutelusid on meil oluliselt täpsem ettekujutus võimekustest, mida Eesti vajab ning siinsetest väljaõppevõimalustest, mida saame omavahel siduda,» ütles Ühendkuningriigi üksuste kohalolekuga seotud küsimusi arutama saabunud Everard  kaitseväe peastaabi pressiteate vahendusel.

Kindralleitnant Everardi sõnul on Eesti ja Ühendkuningriigi sõdurid koos teeninud sõjalistel operatsioonidel, mis loob eeldused veenva ja suutliku heidutuse loomiseks.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terrase sõnul peab järgmisel aastal NATO täiendavate julgeolekumeetmete raames Eestisse saabuva pataljoni näol olema tegu mitmerahvuselise lahingvõimelise soomusüksusega, mille juhtriik on Ühendkuningriik ning mis oleks vajadusel valmis kiirelt reageerima.

«Otsuse üksuse kasutamiseks teeb Põhja-Atlandi Nõukogu ja kogu pataljoni juhtimine peab toimuma NATO käsuliinis,» ütles Terras.

Lisaks kohtumistele kaitseväe peastaabis ja kaitseministeeriumis tutvusid Ühendkuningriigi delegatsiooni liikmed Tallinnas paikneva NATO staabielemendiga ja said ülevaate Läänemere piirkonna julgeoleku olukorrast ning Eesti kaitseväe struktuurist ja relvastusest. Homme külastatakse kaitseväe Tapa linnakut.

Lisaks Everardile on Eestis visiidil ka Ühendkuningriigi kaitseministeeriumi rahvusvahelise julgeolekupoliitika direktor Nick Gurr.

Selle aasta juulis Varssavis aset leidnud NATO tippkohtumisel otsustasid liikmesriigid nelja pataljoni lahingugrupi saatmise Balti riikidesse ja Poolasse, mille raamriigid on Ameerika Ühendriigid, Ühendkuningriik, Saksamaa ja Kanada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles