Riigiprokuratuur otsustas Toomemäe tapmist edasi uurida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündmuskoht Toomemäe nõlval, kus kakluses tapeti mees.
Sündmuskoht Toomemäe nõlval, kus kakluses tapeti mees. Foto: Kaspar Koort

Kui juuni keskel teatas Lõuna ringkonnaprokuratuur, et Tartus Toomemäel inimelu nõudnud tüli kriminaalmenetlus lõpetati kellelegi süüdistust esitamata, siis riigiprokuratuur otsustas menetlust siiski jätkata.

Kriminaalmenetluse lõpetamise määruse vaidlustasid hukkunu lähedased ning riigiprokuratuur uuendaski menetlust, et välja selgitada, kas kaebuses väljatoodud väited leiavad kinnituse või mitte.

Eelmise aasta 27. detsembri varahommikul laekus häirekeskusele teade selle kohta, et Toomemäel toimus kahe seltskonna vahel kaklus. Sündmuskohale jõudnud politseipatrull nägi sealsamas kolme meest, kellest üks, 45-aastane Toomas oli teadvuseta murul pikali.  Vaatamata politseiametnike ja hiljem kohale saabunud meedikute pingutustele suri mees sündmuskohal.

Juhtunu asjaolude selgitamiseks alustas Tartu politsei kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb tapmist, samas kriminaalsüüdistuse esitamiseni menetlus ei jõudnudki.

Nimelt selgus juhtunu uurimisel, et traagilise lõpuni viinud sündmused said alguse juba pärast kella 6 hommikul Rüütli tänaval asuvas pubis, kus viibisid kaks seltskonda. Seal tungis baarileti ääres seisnud mees kallale kõrval olnud noormehele, lüües viimast rusikaga kolm korda pea piirkonda. Koheselt sekkusid teised pubis viibinud isikud rüselusse ning tõrjusid ründaja ja temaga kaasas olnud tuttavad pubist välja.

Rünnaku ohvriks langenud noormees ja temaga koos aega veetnud kuus meest jäid pubisse edasi. Umbes kümme minutit hiljem väljus noorte seltskond baarist ja suundus Toomemäe poole eesmärgiga jõuda ühe seltskonnas viibinud noormehe elukohta. Pubist mõnikümmend meetrit eemal seisis seltskond, kelle hulgas oli mees, kes eelnevalt ründas noormeest pubis.

Vahepeal oli üks ründajaga kaasas olnud mees helistanud 45-aastasele Toomasele, kes samal ajal viibis ööklubis, ja kutsus viimast nende juurde. Noorte seltskond möödus ootajatest ja suundus edasi ülikooli peahoone poole. Sel ajal liitus teise seltskonnaga Toomas ning kolmekesi otsustati järgneda noortele eesmärgiga küsida selgitust pubis juhtunu kohta.

Noormeestele järgnejad said noored kätte ülikooli peahoone taga Toomemäe trepi juures, kus sama mees, kes oli eelnevalt käitunud agressiivselt pubis, ründas ühte noormeestest, lüües teda kaasas olnud vihmavarjuga näkku. Samal ajal tungis Toomas kahele noormehele kallale. Tekkis üldine kaklus, mis lõppes ühe inimese surmaga, tõdeb Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kriminaalasjas läbiviidud kohtumeditsiini ekspertiis tuvastas, et hukkunu surma põhjuseks oli pea kinnine tömp trauma kombineerituna vere ja oksemasside aspiratsiooniga hingamisteedesse. Samuti nähtub ekspertiisiaktist, et rusikalöögid tabasid hukkunut otse näkku. Hukkunule sai saatuslikuks lisaks saadud vigastustele alkoholijoobe, teadvusekaotuse ja ilmselt selili lamama jäämise koosmõju, mille tagajärjel ta lämbus sündmuskohal. 

«Tänu Tartus paiknevatele turvakaameratele tuvastasid uurijad need isikud, kes ründasid ning käitusid agressiivselt. Kriminaalasjas kogutud tõendid, milledeks on eelkõige turvakaamerate salvestised, asjaosaliste ütlused ja kohtumeditsiini ekspertiis, osundasid üheselt asjaolule, et algselt peale juhtunut meedias kannatanutena esinenud isikud osutusid hoopis ründajateks. Tõendid kinnitasid ründajate õigusvastast tegevust ja rünnatavate õigust enesekaitsele,» kommenteeris uurimise juht, Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Toomas Liiva.

«Eesti on õigusriik, kus kehtiva seaduse alusel on igal inimesel õigus end ebaseadusliku ründe eest kaitsta. Küll aga peab kaitsetegevus olema proportsionaalne rünnakuga ja ei tohi ületada hädakaitse piire. Antud juhtumi puhul vastati rünnakule, kus ründajad kasutasid vihmavarju käepide ja rusikahoope. On jõutud järelduseni, et kõnealuse rünnaku tõrjumine rusikahoopidega oli seadusega kooskõlas,» lisas prokurör.

Kõike eeltoodud arvesse võttes lõpetas politsei Lõuna ringkonnaprokuratuuri loal kriminaalmenetluse. 

Mis puudutab kahte meest, kellest üks oli eelnevalt pubis korduvalt löönud rusikaga näkku ühele noormehele ja hiljem ründas koos sõpradega Toomemäel noormehi, siis nende suhtes on kriminaalasi eraldatud ning kahele mehele on esitatud kahtlustus avalikus kohas käitumisnõuete rikkumises vägivallaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles