EAS: kui toetusrahade kasutamisel on toimunud rikkumine, nõuame raha tagasi (1)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Veber
Jürgen Veber Foto: Postimees.ee

EASi juhi Hanno Tombergi sõnul on Veberi tegevuses leitud selged rikkumised ja toetusraha nõutakse tagasi.

Jürgen Veberi venna Jesperi sõnul otsustati pärast USA turuga tutvumist valida EASiga kokku lepitust erinev suund. «Avanesid uued ja põnevad võimalused sihtturul ja mujal maailmas. Need tundusid apetiitsemad ning on seda kindlasti veel ka täna. Nii saigi pärast põhjalikku kaalumist langetatud otsus, minna mõnevõrra teist teed, kui viis aastat tagasi ekspordiplaani kirja pandud.»

«See oli meie otsus ja ise astusime need sammud teises suunas. Me olime seda tehes teadlikud võimalikest tagajärgedes, seal hulgas sellest, et me ei pruugi küündida nõutud käibeni ette antud ajaga,» lisas Veber.

«Mis aga toetuse tagasi maksmisesse puutub, siis seda kavatseme kindlasti teha. Muu oleks mõeldamatu. Oleme EAS-ile esitatud avalduses teada andnud, et meil puudub edasine huvi ekspordiplaani kirja pandud eesmärke sellisel kujul täita. Nii ei pea ma võimalikuks ka toetust mitte tagasi maksta,» ütles Veber.           

EASi kommunikatsioonijuhi Priit Pruuli sõnul on menetlus veel pooleli ja sestap ei saa ka toimunu detaile rohkem avaldada. «Kui toetusrahade kasutamisel on toimunud rikkumine, siis koostame tagasinõude otsuse projekti, mille osas on toetuse saajal enne lõpliku otsust võimalus oma vastuväited esitada. Meie oleme oma seisukohad edastanud ja loodame 16. augustiks kuulda Veberilt vastust.»

EASi kommunikatsioonijuhi Priit Pruuli sõnul auditeeris Rahandusministeerium möödunud aastal toetusi saanud projekte aastatest 2007-2013 ja tuvastas selle käigus mitmeid, kus lubatud käibenumbreid ei saavutatud. EASi järelevalve ja riskijuhtimise üksus võttis Jürgen Veberiga seotud kaks projekti täiendavasse kontrolli 2016. aasta alguses ja tuvastas kaks kuud tagasi rikkumise, leides, et projekti eesmärgid on täitmata ja projekti tegevused pole täielikult ellu viidud. Taotleja on ka omalt poolt teinud avalduse mõlema projekti puhul toetuse tagasimaksmiseks.

Tänaseks on EAS saatnud Veberile toetuse tagasinõude otsuse ja ootab 16. augustiks tema seisukohti. Uue otsusega tunnistatakse kehtetuks EASi varasem otsus taotluse rahuldamise kohta ekspordi turunduse toetusmeetmest summas 133 595 eurot, kuna väljamaksetaotluse aluseks olevad täiendavad dokumendid pole asjakohased ja õiged. Toetuse saaja vastuargumente ootab EAS 16. augustiks, ütles Pruul.

2010. aastal sai Veberi firma OÜ JJV Productions EASilt 31955,83 eurot alustava ettevõtja stardi- ja kasvutoetust ning 133735,13 eurot eksporditurunduse toetust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles