HS: ükski riik ei võta vastu Moskva kutset lennuohutuskõnelustele (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Ükski Läänemere riik ei kavatse võtta vastu Venemaa kutset läbirääkimistele piirkonna lennuohutuse üle, kirjutas Soome ajaleht Helsingin Sanomat pühapäeval.

Lehe andmetel ei vasta kahepoolsete läbirääkimiste kutsele jaatavalt ei Eesti, Läti, Leedu, Poola ega Rootsi.

Kaitseministeeriumi strateegilise kommunikatsiooni osakonna juhataja asetäitja Artur Jugaste lükkas aga Soome meedias leviva info ümber ja kinnitas, et Eesti ei ole endiselt seisukohta kujundanud. Seega ei saa öelda, kas Venemaa pakkumine võetakse vastu või mitte. «Me analüüsime ja räägime liitlastega läbi.» Eestile ei ole endiselt selge, mis on selle kohtumise peateema.

«Lennuohutus on üks teemadest, aga see ei saa olla peateema. Nagu ka Taavi Rõivas ütles, et kui Venemaa tahab lennuohutust parandada, siis kõik võimalused on nende enda käes.»

Jugaste sõnul tehakse otsus lähiajal, kuid teema on tundlik ja nõuab analüüsi. 

Venemaa teatas augusti alguses, et kutsub NATO riigid ning Soome ja Rootsi arutama Euroopa sõjalispoliitilist olukorda ja lennuohutuse suurendamist Läänemere regioonis. Soome president Sauli Niinistö ütles sel kolmapäeval, et nemad ei ole veel kutset saanud.

Lennuturvalisuse parandamise algatus tuli Niinistölt, kes juhtis juuli algul Soomet külastanud Vene presidendi Vladimir Putini tähelepanu asjaolule, et Läänemere kohal väljalülitatud transponderitega lendavad Vene sõjalennukid seavad ohtu kogu lennuliikluse.

«Meie teada on Venemaa esitanud selle idee juba mõne aja eest muu hulgas NATO riikidele. Soome seisukoht on selge. Meie toetame kõike, mille eesmärk on tagada lennuohutus Läänemere kohal,» ütles Niinistö kolmapäeval uudisteagentuurile STT.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles