Noored: Facebookis domineerib üliagar kasutaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Ülikoolis kaitstud magistritööst selgus, et noorte hinnangul on Facebookis kuus peamist kasutajatüüpi, kellest kõige enam kohtab üliagarat kasutajat.

Meediaõpetaja Maria Murumaa magistritööst selgus, et kõige enam tõstsid noored esile üliagara kasutajat, kes on kirjelduste kohaselt suhtlemisaldis, kommenteerib ja vajutab tihti like-nuppu ning lisab sõpru, tuttavaid ja võõraid oma võrgustikku nn inimeste kogumise eesmärgil.

Kõige negatiivsema kasutajatüübina toodi mitmel korral välja välismaalasest pervert, kes on ealiselt vanem ning kasutab sotsiaalmeediat eelkõige väikeste poiste ja tüdrukute otsimiseks.

Samas selgus uuringust ka see, et Eesti noored lisavad oma sõbranimekirja peaaegu kõik soovijad. Murumaa arvates võib noortes olla arvamus, et nendega ei juhtu midagi ja perverdid on ohtlikumad noorematele ning nad näevad ennast vanemate ja targematena.

«Huvitav on see, et nad nimetasid just välismaalast, siin on ehk koht, millele internetiohutuse kampaaniates tuleks rohkem tähelepanu pöörata, et eestlanegi võib olla pervert,» nentis Murumaa.

Ta tõstis ka esile, et tänapäevased tõlkeprogrammid võimaldavad juba igaühel ennast välismaalasena tutvustada või siis võõrkeelese teksti eesti keelde tõlkida.

Lisaks nimetati edvistajat (ülekaalus visuaalselt avaldatav materjal), tigedat (põhjuseta kriitiline ja ründav), ärimehe (kasutab Facebooki tööalasel eesmärgil või kasu saamiseks) ja tavakasutaja tüüpi.

Kusjuures kõige positiivsemalt kirjeldati tavakasutajat, kellega noored ka ise samastuvad.

Murumaa hinnangul on noortes hirm, et neid tembeldatakse internetisõltlasteks ja seetõttu ei tahtnud nad öelda, kui palju aega nad päevas internetis veedavad. Samas üliagaraid kasutajaid hinnati nö noliferiteks (inimesed, kes kasutavad arvutit liiga palju ja kelle sõbrad on ainult veebis).

«Tavakasutaja teeb kõike parajalt ja on samastumist väärt – igaüks tahab olla normaalne ja mitte äärmuses,» nentis Murumaa.

Murumaa kaitses Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudis magistritöö «Auditooriumi tähtsus ja roll uue meedia keskkonnas sotsiaalvõrgustikes saadetavate sõnumite näitel». Uuringusse olid kaasatud 15 gümnaasiuminoort vanuses 16-20, kellega uurija viis läbi kaks fookusgrupi-intervjuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles