Venemaa tühistas alla 24-aastastele Eesti halli passi omanikele viisavabaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaalase pass.
Välismaalase pass. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ilma viisata Venemaal käima harjunud Eesti välismaalase passi omanikke tabas eelmisel nädalal piiril üllatus, kui selgus, et piirivalvurid ei luba pärast 1992. aastat sündinud niinimetatud halli passi omanikke enam ilma viisata riiki.

Alates 10. augustist kehtib Venemaal uus kord, mille järgi saavad halli passi alusel Venemaale ilma viisata vaid need inimesed, kelle sünniaasta jääb varasemaks kui 6. veebruar 1992.

Vene saatkonna esindaja Tallinnas selgitas Postimehele, et pärast 6. veebruari 1992 sündinud Eesti määratlemata kodakondsusega isikul on õigus ilma viisata Venemaale sõita vaid juhul, kui ta on alla 18-aastane ning vähemalt üks tema vanematest on halli passi omanik, kes on sündinud enne nimetatud kuupäeva.

6. veebruar 1992 on seatud välismaalase passi omanike riiki lubamisel seetõttu, et sel päeval hakkas Venemaal kehtima seadus, mis kehtestas ilma viisata riiki sisenemise tingimused.

Samas tingimused hakkasid 10. augustist kehtima ka Lätis elavate määratlemata kodakondsusega inimeste kohta.

Avalikkus sai uuest korrast teada eelmisel nädalal, kui Läti meedia väitel tekkis ühel mittekodanikust Läti elanikul, kes õpib Moskvas, Vene piiril dokumentide kontrollimisel probleeme.

Naiselt nõuti viisat, selgitades, et alates 10. augustist pääsevad üle piiri vaid need Läti kodakondsuseta isikud, kes on sündinud enne 1992. aasta veebruari. Läti saatkond aitas tal vormistada transiitviisa, mis võimaldas naasta Lätti.

Viisavabadus kõigile Eesti ja Läti halli passi omanikele on kehtinud alates 2008. aastast.

Venemaa president Dmitri Medvedev allkirjastas 17. juunil 2008 seadluse, mis annab Lätis ja Eestis elavatele kodakondsuseta isikutele õiguse külastada Venemaad viisavabalt.

Venemaa andis viisavabaduse Eesti ja Läti kodakondsust  mitteomavatele, kuid varem Nõukogude kodakondsust omanud isikutele. Reisidokumendiks võib olla Lätis välja antud mittekodaniku pass või Eestis välja antud välismaalase pass. Nimetatud isikute alaealised lapsed peavad Venemaale reisides omama kas ühte nimetatud passidest või olema sisse kirjutatud neid saatva isiku reisidokumenti ja võtma kaasa sünnitunnistuse, seisis 2008. aastal allkirjastatud seadluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles