Hiiumaa lähedal kadunuks jäänud jahtlaeva kapten leiti surnuna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvekopter.
Piirivalvekopter. Foto: Küllike Rooväli

Kärdla politseijaoskonna merepäästjad leidsid eile pärastlõunal Hiiumaal Pühalepa vallas Hiiessaare kandist roostikust tundmatu mehe surnukeha, tänaseks on õnnestunud kindlaks teha, et tegemist oli 16. augustil jahilt vette kukkunud mehega.

Leidmise hetkel ei olnud mehel seljas päästevesti ja seda ei leitud ka lähikonnast. On tõenäoline, et päästevesti tal õnnetuse hetkel seljas ei olnud või oli see nõuetekohaselt kinnitamata.

Lääne prefektuuri merepääste valdkonna koordineerija Karet Akkaja sõnul tuleb merel liiklemisel olla äärmiselt ettevaatlik ja pidada kinni kõigist ohutusnõuetest.

«Oma võimeid ja oskusi tuleks igal merele minejal kriitiliselt hinnata. Kui ilm on kehv, on oluliselt turvalisem oodata sadamas ilmaolude paranemist, kui hakata ohtu panema enda või kaasreisijate elu ja tervist. Kui keerulistes ilmastikuoludes veele minek on mingil põhjusel vältimatu, tuleks kindlasti kanda päästevesti. Juhtunu valguses tuletame meelde, et  merele minnes oleks hea, kui pardal oleks alati lisaks kaptenile veel vähemalt üks inimene, kes oskab alust hädaolukorras navigeerida või peatada,» ütles Akkaja.

Merevalvekeskusele anti 16. augustil kella 22 paiku teada, et jahtlaeva pardalt on umbes pool tundi tagasi merre kukkunud inimene.

Alusel viibinud reisiseltskond koosnes kahest inimesest ja kõne teinud mehe teatel kukkus merre jahtlaeva kapten. Mehe sõnul puudusid tal oskused aluse juhtimiseks, aga ta ütles, et proovib jahti suunata tulede poole, mida eemalt näeb. Mõlemad mehed olid Soome vabariigi kodanikud.

Mees ei osanud merevalvekeskusele täpsustada, kus ta hetkel asub või kuhu nad alusega teel olid. Merevalvekeskus tuvastas radaripildilt liikuva aluse Kärdlast umbes neli miili kirdes. Teatele reageerisid Kärdla politseijaoskonna merepäästjad ja vabatahtlikud.

Jahi teekond lõppes Kärdla sadama lähedal madalikul. Vabatahtlikud aitasid laeval olnud mehe kaldale ja Kärdla politseijaoskonna merepäästjad otsisid üle parda kukkunud kaptenit. Päästetud mehe sõnul kandis vette kukkunud kapten päästevesti. Keerulistest ilmastikolude tõttu lõpetati südaöö paiku kadunud mehe otsingud.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Kristi Kais teatas, et päästeamet soovib kõigile merel liiklejatele südamele panna, et enne sõitu minekut tuleb kindlasti ennast kurssi viia ilmastikuoludega. Ilmaoludega peavad arvestama lisaks laevajuhile ka reisijad. Prognoosiga peaks kursis olla pikemalt ja kogu oma marsruudi alal.

Sündmuse valguses on oluline ka see, et kõik veesõidukil viibijad aduksid oma sõidu kurssi ja asukohta mandri suhtes ning oskaks vajadusel õnnetuse korral kirjelda, kuhu on vaja abi saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles