Egiptuse protestijad enne ei tagane, kui Mubarak on kukutatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse valitsusvastased aktivistid Kairos Tahriri väljakul.
Egiptuse valitsusvastased aktivistid Kairos Tahriri väljakul. Foto: SCANPIX

Kairo kesklinnas täna seitsmendat päeva järjest meelt avaldavad tuhanded egiptlased tõotasid, et jätkavad demonstratsioonidega seni, kuni president Hosni Mubarak on tagasi astunud.

Nii oma riigis kui välismaal üha suurema surve alla sattunud Mubaraki saatus paistab sõltuvat sõjaväest, edastab Reuters.

«Armee peab valima Egiptuse ja Mubaraki vahel,» kuulutas üks plakat Kairo Tahriri väljakul – rahutuste epitsentris.

Eelmisel teisipäeval alanud rahutustes on surma saanud enam kui sada inimest, praeguseks on osapooled jõudnud patiseisuni – meeleavaldajad keelduvad tänavatelt lahkumast, samas sõjavägi neid jõuga laiali ei aja. Mida kauem protestijad paigale jäävad, seda keerulisemana Mubaraki väljavaated näivad.

Meeleavaldajaid Tahriri väljakul ei rahulda Mubaraki otsus saata valitsus laiali ning ei usu tema lubadusi majandust reformida. Nad nõuavad üheselt, et Mubarak ja tema lähikondsed võimult lahkuks.

Demonstrandid tahavad täna korraldada üldstreigi ning homme «miljonite protestimarsi».

Nädalavahetusel pärast politseinike lahkumist tööpostilt alanud massiline rüüstamine on praeguseks järele andnud. Politsei patrullib taas tänavatel ning sõjavägi saatis paanika leevendamiseks lisavägesid tänavatele.

30 aasta eest võimule tulnud Mubaraki valitsusajal Egiptusele miljardeid dollareid abi andnud Ühendriigid pole seni otseselt teatanud, et nõuavad tema taandumist. Obama administratsiooni kõrge ametiisik ütles, et presidendi nõunikud on seisukohal, et 82-aastase Mubaraki aeg on otsa saamas, kuid tema saatuse üle peavad otsustama egiptlased ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles