Hiina tsenseerib Egiptuse sündmuste kajastust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina suuremates ajalehtedes ei ilmunud täna ühtegi fotot Egiptuse rahutustest. Selle foto tankil seisvast sõjaväelasest Kairos tegi Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua laupäeval.
Hiina suuremates ajalehtedes ei ilmunud täna ühtegi fotot Egiptuse rahutustest. Selle foto tankil seisvast sõjaväelasest Kairos tegi Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua laupäeval. Foto: SCANPIX

Hiina tsensorid blokeerivad Egiptuse ülestõusu arutamist internetis ning kohitsevad rahutusi kajastavaid uudiseid, andes märku võimude murest, et pöördelised sündmused võivad tuua kaasa ebastabiilsust ka Hiinas.

Otsingud Hiinas üha populaarsemates mikroblogides ei andnud täna ühtegi tulemust, kui lüüa sisse proteste puudutavaid märksõnu. Hiina suuremates portaalides oli Egiptuse sündmusi puudutavate uudiste juures kommentaari lisamise võimalus eemaldatud, kirjutas AFP.

Uudistes endas ei mainitud peaaegu üldse põhjusi, miks rahvas tänavatele on tulnud ning miks nõutakse president Hosni Mubaraki tagasiastumist.

Suured Hiina ajalehed ei avaldanud ühtegi fotot Egiptusest, teleuudistes ei näidatud kaadreid tänavaprotestidest, vaid Mubarakit kõrgete ametiisikutega kohtumas.

Pekingis tegutseva Hiina meediasaidi danwei.org toimetaja Jeremy Goldkorn ütles, et ilmselt andis valitsus korralduse väljaannetele kasutada üksnes riikliku uudisteagentuuri Xinhua uudiseid, nagu nad antud puhkudel ka varem on teinud.

«Nii saavad nad steriliseerida olukorra kajastust ja näidata seda millegi negatiivsena või lääne mõju tulemina,» ütles ta.

Sarnaselt tegutses Peking ka kuue-seitsme aasta eest, kui Gruusias ja Ukrainas leidsid aset rahvarevolutsioonid, mis venemeelsele režiimile lõpu tegid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles