Prokuratuur lubab Kruuda vabadusse (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere piimatööstuse juht Oliver Kruuda oma valdustes.
Tere piimatööstuse juht Oliver Kruuda oma valdustes. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tere kriminaalasjas on Postimehe andmetel lisaks Oliver Kruudale kahtlustatavad ettevõtte nõukogu esimees ja jurist Allan Viirma, Tere teenustejuht Rein Lepasson, Kruuda finantsasjade korraldaja Hjalmar Konno, ettevõtte finantsosakonna töötaja ja pearaamatupidaja. Prokuratuur ei taotle aga nende vahistamist. 

Põhja ringkonnaprokuratuur ei taotle teisipäeval maksukuritegudes kahtlustatuna kinni peetud Tere juhtfiguuride vahistamist. Neli kinnipeetut on prokuratuuri kõneisiku Kaarel Kallase sõnul kolmapäeva pärastlõunal juba vabadusse pääsenud või vabanevad kindlasti kolmapäeval ning kaks kahtlusalust, nende hulgas ka Tere juht Oliver Kruuda vabanevad kas kolmapäeval või neljapäeva hommikul. «Kahtlusaluste vahistamise taotlemist prokuratuuril plaanis pole,» lisas Kallas BNS-ile.

Ettevõte teatas täna lõunal suhtekorraldusfirma kaudu, et algatatud menetlus teatud tehingute uurimiseks ei mõjuta igapäevast äritegevust, ettevõtte juhtimist, tarneid, suhteid koostööpartneritega ega ettevõtte muid kohustusi. Seda hoolimata faktist, et ettevõtte juhid on endiselt kahtlustatavatena kinni peetud.

«Prokuratuuri poolt eelmenetluse käigus avalikult viidatud kahtlustuse sisu, sealhulgas mainitud võimalike kahtlusaluste maksunõuete suurus, ei oma märkimisväärset mõju ettevõtte majandustegevusele. Teeme õiguskaitseorganitega heauskset koostööd, et võimalikult kiiresti tagada töörahu ettevõttes, kus töötab 380 inimest ja mis täidab Eestimaa perede toidulaua igal hommikul. Ettevõte on igapäevaselt elujõuline, oluline on, et Tere AS saaks saneerimisprotsessiga jätkata. Seetõttu on hea meel, et eile kinnitas ka ringkonnakohus, et osa võlausaldajate katse saneerimisprotsessi nurjata, ei ole õigustatud, sest näeme selgelt, et ettevõtte igapäevane äritegevus on jätkusuutlik ja ühe Eesti armastatud kaubamärgi tooted on kvaliteetsed ja tarbijaile naudingut pakkuvad,» seisab pressiteates.

Samuti lisatakse pressiteates, et menetlus võtab sellistel puhkudel tavapäraselt pikalt aega ning avaldatakse taas lootust, et see ei mõjuta Tere igapäevategevusi. Rohkem kommentaare polevat võimalik anda.

Eile hommikul pidasid maksu- ja tolliameti uurijad maksukuritegudes kahtlustatavatena kinni kuus isikut, kelle seas oli ka ASi Tere juhatuse liige Oliver Kruuda.

Kuriteokahtlustus on esitatud kuuele füüsilisele isikule ja ühele juriidilisele isikule. Kahtlustuse sisu on maksuametile valeandmete esitamine, mille tulemusel on jäetud riigile tasumata nii tulu- kui ka käibemaksu kokku umbes 375 000 euro ulatuses, kinnitas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kruuda ja teised viis isikut on kinni peetud 48 tunniks, ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas. «Selle 48 tunni jooksul otsustame, kas taotleme ka vahistamist,» ütles Kallas.

Juriidilise isikuna sai kahtlustuse AS Tere.

Hommikul kella 10 ajal otsiti läbi kõigi kuue kahtlustatava töökohad ja kodud. Neli isikut kuuest on seotud ASiga Tere.

Äriregistri andmetel on Tere ASi maksuvõlg kokku 1 241 344,86 eurot, millele lisandub intress 9 282,85 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles