Leht: Iisrael nõuab, et lääneriigid Mubarakit toetaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli välisministeerium andis oma suursaadikutele korralduse, et nad oma asukohamaale selgeks teeks, kui tähtis on Mubaraki jätkamine Egiptuse riigipeana.
Iisraeli välisministeerium andis oma suursaadikutele korralduse, et nad oma asukohamaale selgeks teeks, kui tähtis on Mubaraki jätkamine Egiptuse riigipeana. Foto: SCANPIX

Iisrael üritab veenda USAd ja ELi maid toetama Egiptuse president Hosni Mubaraki valitsust, kuna on mures kogu Lähis-Ida stabiilsuse pärast, kui ta võimult kukutatakse, kirjutas täna juudiriigi ajaleht Haaretz.

Iisrael on Egiptuse rahutuste teemal seni madalat profiili hoidnud. Peaminister Benjamin Netanjahu on isegi käskinud oma valitsuskabineti liikmetel Egiptuse ülestõusu mitte kommenteerida.

Laupäeva hilisõhtul andis Iisraeli välisministeerium korralduse oma suursaadikutele USAs, Kanadas, mitmes ELi riigis, Hiinas ja Venemaal, milles palutakse neil viivitamatult oma asukohamaale selgeks teha, kui tähtis on Mubaraki jätkamine Egiptuse riigipeana. Selle sammu astus Jeruusalemm pärast seda, kui lääneriigid andsid mõista, et toetavad Mubaraki lahkumist.

ELi maade välisministrid arutavad täna Brüsselis olukorda Egiptuses. Eeldatavasti teeb EL sarnase avalduse sellele, mida ütlesid USA president Barack Obama ja välisminister Hillary Clinton nädalavahetusel. Obama märkis, et ootab Mubarakilt konkreetseid samme demokraatlike reformide suunas ja lõppu vägivalla kasutamisele rahumeelsete protestijate vastu.

«Ameeriklased ja eurooplased lasevad end mõjutada avalikust arvamusest ja ei arvesta oma tõelisi huve,» ütles üks anonüümne Iisraeli ametiisik. «Isegi kui nad on Mubaraki suhtes kriitilised, peavad nad veenma oma sõpru, et nad pole üksi. Jordaania ja Saudi Araabia näevad lääne reaktsioone sellest, kuidas kõik Mubaraki hülgavad, ja sellel saavad olema väga tõsised tagajärjed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles