Euroliit käivitab tegevuskava koolist väljalangemise vähendamiseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Virumaa Teataja

Täna kiitis Euroopa Komisjon heaks tegevuskava, mis aitab liikmesriikidel selle kümnendi lõpuks vähendada koolist välja langemist praeguselt keskmiselt 14,4 protsendilt vähem kui 10 protsendile.

Üle kuue miljoni noore lahkub ELis haridus- ja koolisüsteemist parimal juhul põhiharidusega, vahendas komisjoni pressiesindaja.

Neil on suuri raskusi töö leidmisel, nad jäävad sagedamini töötuks ja sõltuvad sotsiaaltoetustest. Koolist välja langemine pidurdab majanduslikku ja sotsiaalset arengut ning on tõsiseks takistuseks Euroopa Liidu aruka, jätkusuutliku ja kaasava majanduskasvu strateegia eesmärkide täitmisel.

Komisjoni uues algatuses on antud ülevaade olukorrast Euroopa kõigis osades, selle peamistest põhjustest ning ohtudest, mida see põhjustab majanduse ja ühiskonna
arengule. Samuti on tehtud ettepanekuid, kuidas probleemi tulemuslikumalt lahendada.

Praegune ELi keskmine koolist väljalangevuse määr 14,4 protsenti peidab endas tegelikult suuri erinevusi riikide vahel. Kui seitsmes liikmesriigis (Austria, Leedu, Poola, Slovakkia, Sloveenia, Soome ja Tšehhi Vabariik) on see 10 protsenti või vähem, siis Maltal, Portugalis ja Hispaanias koguni üle 30 protsendi. Siiski on peaaegu kõik liikmesriigid alates 2000. aastast väljalangevuse määra vähendanud ning riikides, kus see on olnud kõrge, on ka vähenemine olnud märkimisväärne (Rumeenia, Malta, Itaalia, Küpros ja Portugal).

Koolist väljalangemine on keerukas probleem ja hariduspoliitika üksi ei saa seda lahendada. Tõhusad strateegiad väljalangevuse vähendamiseks peavad ulatuma haridus-,
noorsoo- ja sotsiaalpoliitikasse. Liikmesriike kutsutakse üles võtma 2012. aasta lõpuks vastu sellel raamistikul põhinevad tervikstrateegiad ja rakendama neid oma riiklike reformikavade kaudu. Komisjon omalt poolt suunab rahalisi vahendeid elukestva õppe programmi ja teaduse raamprogrammi kaudu, et luua probleemi lahendamiseks uuenduslikke võimalusi, ning Euroopa Sotsiaalfondi kaudu, et rahastada riiklikke ja piirkondlikke meetmeid koolist välja langemise vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles