Ilm läheb soojemaks ja pisut kuivemaks

, ilmateenistuse sünoptik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilus augustiilm.
Ilus augustiilm. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ilmateenistus lubab lähipäeviks 18-25 kraadist soojust, kuid vihmahoogudest ei ole tõenäoliselt pääsu.

Tavapärasest jahedam ja sajusem aeg saab läbi. Tõusva õhurõhu foonil lööb madalrõhkkonna diktatuur kõikuma, rebenev pilvekiht näitab sagedamini selget taevalaotust ning lõunavoolus on soojem õhumass teel.

Täna on vaid üksikuid sajuhooge ja seda eelkõige Lääne-Eestis (tõenäosus 50 protsenti), väiksem on võimalus idapoolsetes maakondades. Lõuna- ja kagutuul on tuntav, saartel on puhanguid 14 m/s. Õhusooja on 18–22 °C.

Reedel jätkub õhurõhu tõus. Öö on valdavalt sajuta, vaid Liivi lahe ja Väinamere kohal võib rünksajupilvi areneda, millest hoogvihma tuleb. Päeval on aga mandril rünksajupilvede arenguks tingimused soodsamad (saju võimalus 50 protsenti). Tuul rahuneb. Õhutemperatuur ulatub 9 °C-st öösel sisemaal 15 °C-ni rannikul, päeval 19–23 °C.

Laupäevane päev tuleb kõrgrõhkkonna mõjuväljas enamasti sajuta. Vaid õhtul võivad Saaremaale ja Hiiumaale vihmapilved jõuda. Tuul on tasane keskpäevani, siis hakkab kagutuul tasapisi jõudu koguma. Õhutemperatuur on öösel 10–15, päeval 20–25 °C.

Esmaspäeval läheneb lääne poolt jahedam ja niiskem õhumass, millele on Eesti kohal vastas lõunavoolus lisanduv soe. Kahe erineva õhumassi kokkupuutealal on meil öösel vihmahooge enamasti lääne pool, päeval sajab vihma ja võib äikest olla suuremal osal Eestist. Lõunakaare tuul on mõõdukas, küll aga võivad äikesepilve alused tuuleiilid tugevad olla. Õhutemperatuur on öösel 12–17, päeval 18 °C-st saartel kuni 23–25 °C-ni mandril.

Teisipäevast alates jääb Eesti kahe rõhuala vahele. Nii Skandinaavias kui ka Soomes on ülekaal madalrõhualal ja kui see servaga üle vetevälja laieneb, siis jõuab meilegi sajuhooge. Kui aga Kesk-Euroopa kohalt kõrgrõhuala põhja poole sirutub, siis osa sajupilvi hajub, osa pageb kaugemale. Eilsetel andmetel on teisipäev laialdaste sajuhoogudega, kolmapäeval on hoovihma enam Lääne- ja Põhja-Eestis.

Prognoospilt on aga kiiresti varieeruv ja sajupilvede liikumine võib ajaliselt mõne tunni võrra ette- või tahapoole nihkuda kui ka piirkonniti muutuda. Valdavaks on läänekaare tuul ja mõõdukas õhusoe. Temperatuur on öösiti 11–16, päeval 18–21 °C.

Nädala teine pool annab lootust kuivemale ilmale, aga ilmamudelite poolt arvutatud 25 protsendiline sajuvõimalus on märgiks, et kindlat kuiva ilma garantiid ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles