77-aastane Anatoli sai lõpuks Eesti kodakondsuse: parem hilja kui mitte kunagi (8)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna andis siseminister Hanno Pevkur Tallinnas pidulikult üle kodakondsustunnistused enam kui 90 uuele Eesti kodanikule. Teiste seas sai lõpuks Eesti kodanikuks ka 77-aastane Anatoli.

Ehkki Anatoli on aastakümneid tegelikult Eestis elanud, sai ta Eesti kodanikuks alles 77-aastasena vahetult enne Eesti vabariigi iseseisvuse taastamise 25. aastapäeva. Anatoli lehvitab uhkusega Eesti passi ja nendib, et peab selle eest tänama oma elukaaslast Vaiket (72), kes istutas temasse mõtte, et pole hilja eksam ära teha ja hallist passist loobuda. Vaike on Anatolil aidanud keeleoskust parandada ning koos õpiti põhiseadust.

Ärge laske end eksootilisest välimusest petta - Sung Kyung Kim (21) ja Bok Eum Kim (24) on eestlased, kelle jaoks tähendas kodakondsuseksami tegemine vaid formaalsust. Nende vanemad on küll pärit Lõuna-Koreast, kuid õed ise on siin kasvanud ja koolis käinud. Täna said nemadki kätte kodakondsustunnistused, kuid see tähendab ühtlasi ka, et nad pidid loobuma Lõuna-Korea kodakondsusest. Õdede sõnul olid vanemad igati toetavad ja üheskoos leiti, et kui laste kodumaa on Eesti, siis peaksid nad oma koduriigi kodanikud olema.

Sergei (25) jaoks oli tänane päev magusvalus. Ta on Eestis sündinud, terve elu pidanud end eestlaseks, kuid tema vanemad on nö. halli passiga venelased. Setõttu peab Sergei teekonda Eesti kodanikuks saamiseni emotsionaalselt raskeks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles