EL kutsub Egiptust üles vägivallast loobuma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Egiptuse linnades.
Rahutused Egiptuse linnades. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid esitasid tänasel kohtumisel Brüsselis üleskutse, et Egiptuse ametivõimud vabastaksid rahumeelsed demonstrandid ja väldiksid edasist vägivalda.

Mures ollakse ka rahutuste pärast Tuneesias ja teistes Põhja-Aafrika riikides. Välisminister Urmas Paeti sõnul avaldasid ELi välisministrid sügavat nördimust inimkaotuste, suure hulga vigastatute ja arreteeritute pärast Egiptuses ning soovivad inimõiguste austamist ja kaitsmist võimude poolt, sealhulgas kogunemis- ja sõnavabaduse respekteerimist.

Paeti sõnul on ELi arvates väga oluline juurdepääsu tagamine meediale ning interneti- ja telefoniühenduste taastamine.

Egiptuse rahva demokraatlikke püüdlusi tuleb toetada, lisas Paet. «Egiptuse valitsuselt oodatakse meetmete võtmist, mis tagaksid esmalt kodanike ja nende omandi turvalisuse ning kaitseksid kultuuriväärtusi. Edasi tuleb otsida kiireid, konkreetseid ja kindlaid meetmeid rahvale vastamiseks.»

Euroopa Liit innustab Egiptust demokraatlikele reformidele, mis toimuksid kõiki õigusriigi põhimõtteid, inimõigusi ja teisi põhivabadusi järgides, sillutades teed vabadele valimistele. Egiptus on oluline partner Euroopa Liidule ning tal on väga tähtis roll stabiilsuse tagamisel kogu Vahemere ja Lähis-Ida regioonis, rõhutasid ministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles