Ehmatav pööre: kas purupurjus juhti sunniti vabal päeval lapsi laagrisse viima? (10)

Katriin Tralla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna piiril Perterburi teel sattus laupäeval liiklusõnnetusse lapsi täis buss, mille juht oli raskes joobes.
Tallinna piiril Perterburi teel sattus laupäeval liiklusõnnetusse lapsi täis buss, mille juht oli raskes joobes. Foto: Martin Ilustrumm

Laupäeval lapsi sõidutanud bussijuhil Aarel oleks tol päeval pidanud üldse vaba päev olema - bussifirma väitel meelitas umbjoobes juhi rooli lastelaagri korraldaja ise. Korraldaja sõnul pole see aga tõsi. 

Ligi kolmepromillise joobega lapsi laagrisse sõidutanud bussijuht töötas bussifirmas Pesor Liinid. Ettevõtte omaniku Rain-Mati Pesori sõnul ei olnud kümne aasta jooksul mehega mingeid probleeme. «Inimese sisemusse muidugi ei näe... Tean ainult, et ta olid terviseprobleemid, käis arsti juures, aga sellest tuleb ju üle saada,» lisas ta.

Raskes joobes bussijuht Aare, kes lapsi sõidutas.
Raskes joobes bussijuht Aare, kes lapsi sõidutas. Foto: Sander Ilvest

Bussijuht Aare Läkkil oli laupäeval tegelikult vaba päev. Pesori väitel tellimust reisile ei olnud ning luba Läkkile rooli istumiseks polnud ettevõte andnud. 

Pesori sõnul võttis tantsurühma Street Ballet juhendaja Pesor Liinidega esimest korda ühendust mitu kuud tagasi, kuid lõplikule kokkuleppele ei saadudki. 

Ühtäkki tuli 15. augustil juhendajalt Juri Kuvaitsevilt kiri, kus kirjas, kust kohast trupp tuleb peale võtta. Siinkohal lähevad juhendaja ja firmajuhi ütlused vastuollu. Igatahes jõudis bussifirma enda väitel järeldusele, et sõitu ei toimu, aga tantsutrupi jaoks oli selge, et vedaja on olemas. 

Nii ootasid tantsijad laupäeva hommikul Kiš-miš toidukoha ees Lasnamäel bussi. Kui seda ei tulnud, siis helistas Kuvaitsev parasjagu Lõuna-Eestis viibinud Pesorile. Viimane soovitaski tal seepeale ise bussiparki kohale minna.

Pidi ise bussi ja juhi leidma?

«Ta lihtsalt helistas mulle sel päeval ja ütles, et ma kaks kuud tagasi helistasin, kuid laupäeval olid meil kõik juhid sõidus. Ma ütlesin et talle, et mine garaaži, kui seal keegi bussi pesemas või hooldamas on, võid ise kokku leppida,» kirjeldas ta olukorda. Pesori sõnul oli bussijuht Aare, kel oli vaba päev, lihtsalt juhuslikult garaažide juures. «See oli juhus, et laagrikorraldaja juhi kätte sai,» väitis Pesor.

Kuvaitsevi sõnul aga ei pidanud ta kedagi ise värbama hakkama - talle sõitis bussipargis ette 20-kohaline sinine buss, juht roolis, ning ta istus sinna lihtsalt sisse. «Koos sõitsime Koorti tänavale, et lapsed peale võtta,» ütles Kuvaitsev.

Pesor Liinide omanik sai mõne aja pärast kõne laagrikorraldajalt, kes teavitas õnnetusest ning sellest, et Aare oli alkoholijoobes. Sel ajal sai Pesor teada, et nad olid sõiduks võtnud bussi, millega tohib vaid Tallinnast vaid 50-kilomeetri raadiuses sõita. «See buss on mõeldud nädala sees erinevate ettevõtete töötajate veoks. Tont teab, mis nad omavahel rääkisid ning kuidas laagrikorraldaja seda purjus juhti meelitas,» oli Pesor üllatunud.

Lastelaagri korraldaja ja tantsurühma juhendaja Juri Kuvaitsevi sõnul ei saanud ta kohe aru, et juht on purjus. Tal olid prillid ees, hiljem pani ka päikeseprillid ette, kinnitas Kuvaitsev.

«Peterburi teel ma märkasin, et juht ei ole adekvaatne, pidurdab väga järsult,»  sõnas ta. Punase tule eel ei olnud bussijuht pidurdanud ning Kuvaitsev oli talle karjunud: «Seisa kohe! » 

Soovivad vabaneda vastutusest?

«Jumal tänatud, et buss teelt välja ei sõitnud,» sõnas Kuvaitsev. «Kui firma ütleb, et ma midagi segamini ajan, on see vale,» lisas tantsurühma juhendaja. «See on firma väide, et nad vastutusest pääseksid.» 

Kuvaitsevi sõnul oleks pidanud karistus palju karmim olema. «Lastel on ükskõik, aga lapsevanemad on pahased.»

«Oluline on see, et kuidas saab üks organiseerija võtta purjus juhi... ta ju pidi olema enne purjus,» oli Pesor hämmelduses. «Kõigepealt sõitsid nad lastele järele ja sealt hakkasid edasi sõitma. Jumal hoidku! Kui inimene joob pudeli õlut, siis juba peaks aru saama... Lõhnad on ju juures. Aga 2,76 promilli – seda peaks ju mõistusega nägema,» ei suutnud Pesor juhtunut mõista.

Pärast õnnetust tõi firma mehaanik bussi ära ning ütles ettevõtte juhile, et bussiga olid sõitnud 15-17-aastased tütarlapsed.

Laagrikorralda oleks võinud helistada ja firma omanikku teavitada, et juht on purjus, lisas Pesor. «Oleksin saanud kohe tegutseda,» kommenteeris ta. «Nii ikka ei saa, võtavad vale bussi... Selline pauk.. Mul siin kaks päeva palju tööd, otsin uut bussi,» rääkis Pesor.

Firmajuhi sõnul on bussijuht vallandatud. «Aga mis see annab?» küsis ta murelikult. Bussidele võib panna ka alkoholilukud peale, osadel meie bussidel on need olemas, kirjeldas ta. «Sellel bussil ei olnud, kuna see on rendibuss – see on ka veel omaette jama,» lisas mees.

«Jumal tänatud, et läks lapsed terved,» ütles Pesor ning lisas, et ilmselt tahtis Aare lihtsalt abistada.

Tallinna piiril laupäeval bussiga lapsi tantsulaagrisse vedanud ja liiklusavarii põhjustanud 64-aastane Aare Läkk, kellel tuvastati ligi 3-promilline joove, sai täna karistuseks kolme kuu pikkuse šokivangistuse.

Harju maakohus otsustas karistada Aaret ühe aasta ja kahe kuu pikkuse vangistusega, millest reaalselt tuleb ära kanda kolm kuud. Kohus määras Aarele kaheaastase katseaja, mille jooksul ta ei tohi toime panna uusi kuritegusid. Lisaks määrati bussijuhile käitumiskontrolli ajaks täiendav kohustus, milleks on alkoholi tarvitamise keeld.

Kohus võttis Aarelt ära mootorsõiduki juhtimisõiguse aastaks ajaks.

«Ma olen pättust teinud, tuleb ära kanda,» sõnas Aare kohtusaalis riigi poolt määratud kaitsjale, kes küsis, kas ta soovib seda otsust edasi kaevata.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles