Ootamatu pööre: sotsid toetavad presidendiralli teises voorus Kallast (25)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas ja Eiki Nestor restoranis Dominic.
Siim Kallas ja Eiki Nestor restoranis Dominic. Foto: Eero Vabamägi

Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid on jõudnud presidendivalimiste osas kokkuleppele: teises presidendivalimiste voorus toetavad mõlemad parteid Siim Kallast. President tahetakse kindlasti ära valida parlamendis.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski nentis Postimehele, et erakonnajuhtide tasemel on Reformierakonnaga kokkulepe sõlmitud. Ossinovski märkis, et esimene prioriteet on sotsidel loomulikult siiski Eiki Nestori presidendiks saamine, kuid selleks on hetkel puudu 23 häält. Kui neid hääli ise kokku ei saada, toetab SDE valimiste teises voorus Kallast.

«Kuid teeme selle nädala jooksul kõik, et saada Nestorile puuduvad hääled,» ütles Ossinovski. Kas selleks minnaks Keskerakonna jutule? «Keskerakonna kaal on väga suur,» vastas Ossinovski. Kunas täpselt Keskerakonnaga sel nädalal maha istutakse ja mida Keskerakond võiks häälte eest vastu saada, sellest Ossinovski rääkida ei soovinud.

SDE juhatus otsustas esmaspäeva õhtul, et presidendivalimiste teises voorus toetatakse Kallast.

«Põhiseaduse kohaselt on presidendi valimine riigikogule pandud ülesanne ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus leiab, et seda ülesannet peavad rahvasaadikud ka täitma,» andsid täna õhtul teada sotsiaaldemokraadid oma pressiteates.  Sellest tulenevalt kutsub sotsiaaldemokraatide juhatus Reformierakonda ja teisi erakondi koostööle, et valida riigikogus Eestile president.

«Olles konsulteerinud erinevate erakondadega näeme, et pakutud kandidaatidest on võimalus riigikogus valituks osutuda ainult Eiki Nestoril ja Siim Kallasel. Mõlemad kandidaadid omavad meie hinnangul vajalikku kogemust ja sobivaid isikuomadusi, et olla Eestile hea president,» ütles erakonna esimees Jevgeni Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatide juhatus teeb Reformierakonnale ettepaneku, et esimeses presidendivalimiste voorus oleks kahe fraktsiooni ühiskandidaadiks Eiki Nestor. Samal ajal jätkavad sotsiaaldemokraadid läbirääkimisi teiste riigikogu fraktsioonidega täiendava 23 hääle tagamiseks Eiki Nestori kandidatuurile.

«Juhul, kui Eiki Nestoril siiski ei õnnestu saada 68 riigikogu liikme toetust, anname võimaluse Siim Kallasele, toetades teda riigikogus presidendivalimiste teises voorus,» märkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni esimees Andres Anvelt.

Ta lisas, et tegemist on esimese tõsiseltvõetava ettepanekuga, mis võimaldab ületada erakondliku patiseisu ja loob eeldused presidendi valimiseks riigikogus. «Loodame, et teised erakonnad mõistavad neile põhiseadusega pandud ülesande olulisust ning seisavad hea selle eest, et Eestile saaks president valitud riigikogus,» ütles Anvelt.

Reformierakond andis teada, et on sotside ettepanekuga president riigikogus ära valida nõus.

Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase sõnul näitab sotsiaaldemokraatide ettepanek toetada parlamendis presidendivalimistel erinevates voorudes vastastikku kandidaate riigimehelikkust ja tahet president Riigikogus ära valida. Reformierakonna juhatus koguneb teisipäeva hommikul, et sotside ettepanekut arutada.

«Sotsiaaldemokraatide koostööettepanek räägib heast tahtest ja vastutustundest ning on oluline samm lähemale sellele, et Eesti Vabariigi president saaks Riigikogus valitud. See on olnud Reformierakonna soov algusest peale,» ütles Rõivas.

«Kutsusin homme kella 9ks kokku Reformierakonna juhatuse, et arutada sotsiaaldemokraatide ettepanekut toetada Riigikogus erinevates voorudes teineteise kandidaate,» lausus Rõivas.

Rõivas lisas, et kavatseb teha erakonna juhatusele ettepaneku sotside koostöösoov vastu võtta.

Reformierakonnal ja sotsiaaldemokraatidel on Riigikogus kokku 45 saadikut, presidendi valimiseks on vajalik 68 parlamendisaadiku toetus.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles