Rõivas: see on riigimehelik otsus (5)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: AFP / Scanpix

Reformierakonna esimehe ja peaministri Taavi Rõivase sõnul on peale tänast Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatuse otsust nii Eiki Nestoril kui ka Siim Kallasel suure tõenäosusega presidendivalimiste erinevates voorudes 45 häält koos ning see on sõnum teistele erakondadele, et soovi korral on võimalik president riigikogus ära valida.

„Sotsiaaldemokraatliku erakonna ettepanek igal juhul suurendab võimalust, et president on võimalik riigikogus ära valida. See oli igal juhul ka riigimehelik ja vajalik ettepanek, sest kui me sellist koostööd ei oleks valmis tegema, siis ei oleks riigikogus mingit varianti ka tulemuseni jõuda,” selgitas Rõivas. Ta lisas, et kutsus homme hommikuks kokku ka Reformierakonna juhatuse koosoleku, et sotsiaaldemokraatide ettepanekut arutada. „Minu enda hoiak on positiivne – see on ettepanek õiges suunas ja sellist koostööd just vaja ongi,” lausus ta.

Rõivas kohtus täna päeval lisaks Jevgeni Ossinovskile ka Margus Tsahkna, Andres Herkeli ja Kadri Simsoniga, et arutada presidendivalimiste käiku. „Ma kutsusin neid üles presidenti riigikogus ära valima, rõhutades seda, et see on riigikogu ülesanne,” sõnas Rõivas ning lisas, et kutsus neid üles ka koostööle, et see kandidaat leida.

Ühtegi avalikkusele praeguseks mitte teada olevat kokkulepet neil kohtumistel Rõivase sõnul ei sündinud. „Loomulikult olen ma rääkinud nii Kadri Simsoni, Margus Tsahkna kui Andres Herkeliga sellest, et toetada Siim Kallast. Nad on selle teadmiseks võtnud ja eeldata, et neilt tuleb kohe rõõmus vastus, et loomulikult toetavad nad Siim Kallast - seda oleks natuke palju oodata,” ütles Rõivas. Tema sõnul on aga oluline, et ülejäänud erakonnad teavad, et võimaluse korral on võimalik Nestor või Kallas erinevates voorudes ära valida.

Täna õhtul kogunenud Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatus otsustas, et riigikoguvalimiste esimeses voorus toetatakse Eiki Nestorit ning teises voorus toetatakse Reformierakonna kandidaati Siim Kallast.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles