Rõivas: meilt pole kohta valitsuses küsitud, seda ei ole isegi mõtet küsida (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatus otsustas täna toetada Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ettepanekut, mille järgi on presidendivalimistel riigikogu esimeses voorus kahe fraktsiooni ühiskandidaat Eiki Nestor ja teises ning kolmandas voorus Siim Kallas. 

Seega on presidendiks võimalik parlamendis valida Nestor või Kallas ja see sõltub Keskerakonnast. «Leiame, et sotsiaaldemokraatide koostööettepanek on igati vastutustundlik ja riigimehelik ning me võtame selle vastu,» ütles Rõivas.

Küsimusele, mida on Reformierakond teinud selleks, et saada Kallase taha vajalikud hääled Keskerakonnast, vastas Rõivas, et toimunud on erinevaid kohtumisi, kuid mingisuguseid kindlaid kokkuleppeid ei ole.

«Seetõttu jääb meil üle loota, et on veel erakondi riigikogus, kes on valmis ikkagi tegema koostööd selle nimel, et president saaks riigikogus valitud,» lisas Reformierakonna esimees.

Rõivas spekulatsioonidest, et Keskerakond võetakse Kallase toetamise eest valitsusse: «Sellist ettepanekut ei ole me kellelegi teinud ja seda ei ole tegelikult meilt ka küsitud».

Ühtlasi avaldas ta heameelt selle üle, et ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond on samal arvamusel. «Nende eilne ettepanek suurendas oluliselt tõenäosust, et president on võimalik riigikogus ära valida,» kiitis Rõivas sotse.

Erakonna esimees kinnitas taas kord (nagu ka 3. augustil, kui oravapartei juhatus otsustas riigikogus Siim Kallase kandidauuri toetada), et Keskerakonnale kohta valitsuses lubatud ei ole.

Valitsust lõhkuda ei kavatse

«Ei, loomulikult mitte,» vastas ta küsimusele, kas Keskerakonnale on selline ettepanek tehtud. «Me oleme alguses peale välja öelnud, et selliseid ettepanekuid me teha ei kavatse. See oleks eriline künism hakata presidendikoha nimel toimivat valitsust lõhkuma. Seda me ei tee.»

Seetõttu ei ole Rõivase sõnul seda isegi põhjust neilt küsida. «Sellist ettepanekut ei ole me kellelegi teinud ja seda ei ole tegelikult meilt ka küsitud,» kinnitas ta. Rõivas lisas, et Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ei esitanud eilsel kohtumisel talle ka sellesisulisi tingimusi.

Samas aga ei teinud ta saladust, et riigikogu hääletusvoorude tulemused sõltuvad paljuski just Keskerakonnast. Ka see, kas esimeses voorus võib valituks osutuda hoopis Eiki Nestor, sõltub just teiste erakondade tahtest. Rõivas nõustus, et on olemas ka võimalus, et Keskerakonna saadikud koonduvad esimeses voorus just Nestori selja taha ja Reps hoopis taandab enda kandidatuuri.

«Iseenesest on kolm võimalust: kas riigikogus saab presidendiks Eiki Nestor või saab riigikogus presidendiks Siim Kallas või läheb riigikogus valimine tupikusse. Rohkem võimalusi riigikogus tegelikult ei ole,» leidis ta.

Erakonna esimehe kinnitusel hääletavad reformierakondlased ühiselt nii, nagu kokku on lepitud. «Loomulikult on kõikides erakondades kõikidel saadikutel isiklikud esimesed eelistused, aga täna ei olnud küll ühtegi Reformierakonna saadikut, kes oleks vaidlustanud seda, et kui on vaja esimeses voorus Eiki Nestorit toetada, siis nad on valmis seda tegema,» rääkis Rõivas.

Kõrgete ametikohtadega kaubelda ei kavatse

Rõivase sõnul ei tähenda sotsidega ühtäkki leitud üksmeel seda, et diili käigus oleks teineteisele pakutud kõrgeid ametikohti. «Mulle väga meeldib see, kuidas igasugu asju välja mõeldakse,» sõnas Rõivas. «Ainuke kõrge ametikoht, mille nimel praegu koostööd tehakse, on Eesti Vabariigi Presidendi ametikoht.»

«Mulle ei meenu, et ükski erakond oleks püüdnud sellest teha kauplemisobjekti või erinevate ametikohtade ümbertõstmise objekti. Kõikides erakondades on piisavalt palju riigimehelikkust, et mõista, et me ei tegele siin kauplemisega, vaid me püüame leida parima võimaliku presidendi,» selgitas Rõivas.

Sotsidega sõlmitud kokkulepe tähendba seda, et Reformierakonna ja sotside presidendikandidaat on riigikogu esimeses voorus Eiki Nestor ja riigikogu teises ning kolmandasvoorus Siim Kallas. Reformierakonnal ja sotsiaaldemokraatidel on riigikogus kokku 45 saadikut, presidendi valimiseks on vajalik 68 parlamendisaadiku toetus.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus otsustas eile õhtul, et presidendivalimiste teises voorus toetatakse Siim Kallast. «Olles konsulteerinud erinevate erakondadega näeme, et pakutud kandidaatidest on võimalus riigikogus valituks osutuda ainult Eiki Nestoril ja Siim Kallasel. Mõlemad kandidaadid omavad meie hinnangul vajalikku kogemust ja sobivaid isikuomadusi, et olla Eestile hea president,» ütles erakonna esimees Jevgeni Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatide juhatus tegi Reformierakonnale ettepaneku, et esimeses presidendivalimiste voorus oleks kahe fraktsiooni ühiskandidaadiks Eiki Nestor. Samal ajal jätkavad sotsiaaldemokraadid läbirääkimisi teiste riigikogu fraktsioonidega täiendava 23 hääle tagamiseks Eiki Nestori kandidatuurile.

«Juhul, kui Eiki Nestoril siiski ei õnnestu saada 68 riigikogu liikme toetust, anname võimaluse Siim Kallasele, toetades teda riigikogus presidendivalimiste teises voorus,» märkis SDE riigikogu fraktsiooni esimees Andres Anvelt.

«Sotsiaaldemokraatide koostööettepanek räägib heast tahtest ja vastutustundest ning on oluline samm lähemale sellele, et Eesti Vabariigi president saaks riigikogus valitud. See on olnud Reformierakonna soov algusest peale,» ütles Rõivas eile.

Ta lisas, et kavatseb teha erakonna juhatusele ettepaneku sotside koostöösoov vastu võtta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles