Jõksile ainsana hääle andmata jätnud vabaerakondlane toetab ilmselt Kallast (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külliki Kübarsepp
Külliki Kübarsepp Foto: Erakogu/Valgamaalane

Vabaerakondlane Külliki Kübarsepp keeldus enda partei fraktsioonist ainsana toetamast Allar Jõksi kandidatuuri üles seadmist riigikogus ja annab hääle kõige parempoolsema maailmavaatega kandidaadile ehk tõenäoliselt Siim Kallasele.

Vabaerakonna seitse saadikut andsid eile allkirja Allar Jõksi kandidatuuri esitamiseks 29. augustil riigikogus toimuvatele presidendivalimistele. Seega sai koos Isamaa ja Res Publica (IRL) saadikurühma antud häältega Jõks vajalikud 21 häält kokku.

Kübarsepp põhjendas Postimehele, et otsustas oma toetusallkirja Jõksile mitte anda kahel põhjusel.

Isiklikult puudutab Kübarseppa kõige enam seik, kus Allar Jõks otsustas Kalaranna kohtuvaidluses kaitsta Kalamaja kogukonna vastu võidelnud Pro Kapitali.

«See, et Allar Jõks küll oma töö tõttu, aga siiski on Telliskivi seltsi aktivistide vastu Pro Kapitali huvide eest üles astunud, riivab natuke minu õiglustunnet. Tegemist on silmapaistva inimesega, kes on öelnud, et ta seisab kogukondade eest, aga sellel hetkel ta ei suutnud seda teha,» rääkis Kübarsepp, kes on ise Telliskivi seltsi liige.

Teisalt leiab aastatel 2006–2012 IRLi kuulunud Kübarsepp, et erakondadeülene kandidaat ei tohi seada end mõne erakonna kampaaniavankri ette. «IRLi allkirjade kogumine on ju inimestelt kontaktide kogumine järgmisteks kampaaniateks ja minu arvates ei ole õigustatud, et niinimetatud erakondadeülene kandidaat laseb end selleks seada,» rääkis Kübarsepp.

Ta täpsustas, et aastate jooksul talletatud andmed kantakse järgmisteks valimisteks, näiteks kohalikeks valimisteks, aga ka riigikogu ja europarlamendi valimisteks edasi. «Ma olen ise IRLi taustaga inimene ja ma tean väga hästi seda filosoofiat, milleks selliseid kampaaniad läbi viiakse,» ütles ta.

Kübarsepp kinnitas, et Allar Jõksi vastu tal isiklikku viha ei ole. «Me oleme Allariga avatult nendest samadest teemadest rääkinud. Mul on lihtsalt isiklik pettumus, aga mingisugust isiklikku vaenu või viha Allar Jõksi kui persooni vastu mul ei ole. Vabaerakond on talle need võimalused andnud ja tal on veel nädal aega tõestada, et ta võiks olla sobilik vabariigi presidendiks,» lausus ta.

Vabaerakondlane lubas ära oodata, kes saavad olema esimeses ja teises voorus lõplikud kandidaadid. «Minu isiklik veendumus on hetkel see, et ma toetan pigem parempoolse maailmavaatega kandidaati, mitte vasakpoolse maailmavaatega kandidaati,» lisas Kübarsepp.

Eiki Nestori ja Mailis Repsi kõrval on tõenäoliselt kõige parempoolsema maailmavaatega kandidaat riigikogus Siim Kallas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles