Seakatk võib olla jõudnud Saaremaale: paari päevaga on hukkunud üle 30 looma (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Sigade suurenenud suremuse tõttu kontrollib veterinaar- ja toiduamet (VTA) muude põhjuste kõrval ka sigade Aafrika katku esinemist Saaremaal asuvas enam kui 2000 seaga farmis. 

«Saime info sigade suurenenud suremusest farmis eile õhtul ning kuigi Saaremaal pole varem seakatku esinenud, võtsime võimaliku haiguse tuvastamiseks seafarmist proovid, mis on saadetud laborisse,» ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda. Uurimise tulemusel selgitatakse välja, kas sigade Aafrika katku kahtlus seafarmis leiab kinnitust või mitte. «Proovide tulemused selguvad homse päeva jooksul, millest anname esimesel võimalusel teada,» sõnas Kalda.

Tänase hommiku seisuga on farmis alates reedest hukkunud üle 30 sea.

«Tuletan veelkord kõigile loomapidajatele meelde, et oht katku puhanguteks seafarmides on jätkuvalt väga suur ning VTA-le tuleb igast kahtlasest haigusnähust või looma hukkumisest teada anda,» rõhutas Kalda.

Saaremaal ei ole varem seakatku diagnoositud metssigadel ega kodusigadel. Saaremaa ja Hiiumaa on siiani ainsad Eesti maakonnad, kus Euroopa Komisjon pole kehtestanud piirangutsoone.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles