Miks ei pääse Siim Kallas ETV ekraanile?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaatide debatt.
Presidendikandidaatide debatt. Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Pühapäeval päev enne presidendivalimisi ei näe ETV teledebatil valimiste suurfavoriiti Siim Kallast, kuna Reformierakond otsustas teda esimeses voorus mitte üles seada.

Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse liige Ainar Ruussaar selgitas, et seadusest tulenevalt peab enne kõiki valimisi – nii kohalikke, riigikogu kui ka presidendivalimisi – rahvusringhäälingu nõukogu kinnitama valimiste kajastamise korra.

«Rahvusringhääling peab ametlikul valimiseelsel perioodil käsitlema kandidaate vastavalt kinnitatud korrale. Kinnitatud korra järgi osalevad teledebattides ainult ametlikud kandidaadid,» ütles Ruussaar.

Valimiskomisjonile saab ametlikke presidendikandidaate riigikogu esimeses voorus esitada laupäeva õhtul kella 18ni, valimiskomisjon kinnitab kandidaadid pühapäeval kell 15 toimuval koosolekul. Kui esmaspäeval riigikogus presidenti ära ei valita, siis teises voorus on ametlike kandidaatide esitamise tähtaeg teisipäeva hommikul kell 8–10.

«See tähendab, et kandidaadid esitakse ja kohe algavad teise vooru valimisprotseduurid. Seal ei ole enam debatti võimalik korraldada,» nentis Ruussaar. Kohe teisele voorule järgneb kolmas.

«Me oleme planeerinud nii, et järgmine ametlike presidendikandidaatide televisiooni debatt toimub enne valijameeste kogu, kui taas 48 tundi enne esitatakse ametlikud kandidaadid,» selgitas Ruussaar.

ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp lisas, et pühapäeva õhtul toimuv debatt pole ainus presidendikandidaatide debatt rahvusringhäälingus.

Kui parlamendis presidenti ei valita, siis toimub järgmine debatt enne valimiskogu. «Samas ei saa öelda, et kedagi ekraanile ei lasta, sest ETV teeb kõigi meediast reaalsete presidendikandidaatidena läbi käinud inimestega intervjuud. Kui valitaksegi esimeses voorus, siis järelikult ongi debateerida saanud need inimesed, kelle vahel otsustati,» lausus ta.

Uudelepp rõhutas, et stuudiosse ei saa kutsuda kõiki inimesi, kelle nimed on seoses presidendiks kandideerimisega meediast läbi käinud. «Valimiste kajastamise korras on kirjas, et toimub üks kuni kolm debatti kandidaatide osavõtul,» selgitas ta.

«See on natuke infomüra, et Siim Kallast ei lasta debatti – lastakse küll, siis kui ta kandideerib. Esimeses voorus ta tänase seisuga ei kandideeri. Kui ta esimesse vooru ikkagi esitatakse, on ta meie debatti oodatud,» rääkis Uudelepp.

Kõiki presidendikandidaate saab aga näha telekanalis Kanal 2 neljapäeval kell 21 algaval teledebatil, mida juhivad Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja Kanal 2 telemagasini «Radar» peatoimetaja Marii Karell. Otsesaates lähevad vastamisi kuus presidendiks pürgijat: Marina Kaljurand, Siim Kallas, Mart Helme, Eiki Nestor, Mailis Reps ja Allar Jõks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles