Pikhof: ravikindlustuseta isikute puhul ilmneb ebavõrdset kohtlemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Margus Ansu

Riigikogu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikme Heljo Pikhofi hinnangul ilmneb ravikindlustuseta isikute puhul ebavõrdset kohtlemist, sest omavalitsuste suurus ja rahalised võimalused vägagi erinevad.

Kuidas hindate arstiabi kättesaadavust ravikindlustuseta inimestele Eestis ja kas praegune süsteem vajab muutmist?

Ravikindlustuseta isikute puhul ilmneb ebavõrdset kohtlemist: on ju omavalitsuste suurus ja rahalised võimalused vägagi erinevad. Mõni omavalitsus on suutnud ravikindlustuseta inimestele tagada hädapärase juurdepääsu perearstiteenusele, samuti rahalise toetuse ravimite kompenseerimiseks, teistel seda võimalust pole.

WHO (Maailma Terviseorganisatsioon – toim) on korduvalt rõhutanud, et Eestis panus tervishoidu – avaliku sektori muude tulude arvelt – on liiga väike. Meie mõte on, et üldarstiabi kulud kaetaks riigieelarvest, mitte ravikindlustuse rahast.

See tähendaks ühtlasi seda, et ravikindlustuseta isikud saaksid perearsti juurde samadel alustel kui kindlustatud.

Nõnda muutub perearstiteenus kättesaadavaks senisest rohkematele abivajajatele. See aga hoiaks oluliselt kokku vältimatu ravi ja kiirabi kulusid.

Haigekassa oleks seejuures endiselt perearstide lepingupartner ja vastavad kulud peaksid igal aastal suurenema kooskõlas sotsiaalmaksu laekumise kasvuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles