Merkel pressikonverentsil: oluline on, et õpiksime üksteist kuulama (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe vahendusel saab vaadata täna Eestisse visiidile saabunud Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ja peaminister Taavi Rõivase ühist pressikonverentsi, mis algab kell 16.45.

Eesti infotehnoloogiline nutikus ja Saksamaa tööstuslik võimsus tuleb muuta mootoriks, mis annab kogu Euroopa majandusele uue hoo, ütles peaminister Taavi Rõivas kolmapäeval Eestisse visiidile saabunud Saksamaa Liidukantsler Angela Merkelile.

«Euroopa Liidritelt oodatakse keskendumist meie tegelikele probleemidele. Kogu Euroopas teevad inimestele muret sõjalised konfliktid Euroopa Liidu lähiümbruses, terrorism, pidurdunud majandus, mitmel pool kasvav tööpuudus ning migratsioon,» ütles peaminister Rõivas. «Ajal, kui Euroopa vaevleb kriiside käes ja seisab otsustavate valikute ees, on minu hinnangul vaja just rohkem Saksamaa näoga Euroopat, ja ma kinnitan, et Eesti toetab Saksamaad meie ühistele muredele koos lahenduste leidmisel.»

Peaminister Rõivase sõnul on Eesti infotehnoloogilise nutikuse ja Saksamaa tööstusliku võimsuse ühendamine üks võimalik lahendus mitmele probleemile. «Ma loodan, et minu kevadisesest Mesebergi visiidist ja liidukantsler Merkeli tänasest Tallinna külastusest võrsub peagi konkreetne IT valdkonna koostöö Eesti ja Saksamaa vahel,» lausus Rõivas. «Eesti IT-ettevõtjad ja eksperdid on väga huvitatud sakslastega koostööst, et leida uusi majandust elavdavaid ning meie inimeste elu lihtsustavaid lahendusi.»

Septembris toimuva Bratislava tippkohtumise ja Euroopa tulevikuteemade kõrval oli peaminister Rõivase ja liidukantsler Merkeli kolmapäevase kohtumise üks peateema julgeolek. «Saksamaa pühendumine meie regioonile ja kohaolek siin, on meie jaoks põhjapanevad. Siit algab ka Saksamaa ja Euroopa julgeolek,» lisas peaminister.

Samuti rõhutas peaminister Taavi Rõivas, et Euroopa ei tohi unustada Ukrainat ja peab hoidma ühtset positsiooni Venemaa santsioonide osas. «Sõjaline eskalatsioon Ida-Ukrainas ja provokatsioon Krimmis näitavad, et kahetsusväärselt ei ole Venemaa veel valmis konflikti rahumeelselt lahendama. Kuniks Venemaa ei täida Minski leppeid, ei saa me rääkida sanktsioonide leevendamisest,» ütles Rõivas.

Kohtumisel toonitas peaminister Rõivas ligi veerand sajandit kestnud Eesti ja Saksamaa suhete tähtsust, mida on raske sõnades mõõta. «Meie arusaam Euroopa tulevikust, julgeoleku tugevdamise vajadusest NATO Ida-tiival ning Venemaa ja Ukraina konfliktist, on väga sarnased,» lisas peaminister.

Neljapäeval kohtub Merkel president Toomas Hendrik Ilvesega. Saksamaa liidukantsler külastab lisaks e-Eesti esitluskeskust ja peab kõne «Eesti kui teerajaja digivaldkonnas - eeskuju Saksamaale ja Euroopale» sündmuskeskuses SpaceX. Postimees teeb ka sealt otseülekande.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles