Paet: EL peab nõudma Venemaalt kohustuste täitmist

Kadri Ratt
, kadri.ratt@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Paeti sõnul peab Euroopa Liit nõudma Venemaalt rahvusvaheliste kohustuste täitmist, et lahendada külmutatud konfliktid ning taastama Gruusia territoriaalne terviklikkus.

Euroopa Liidu välisministrid arutasid Brüsselis Euroopa Liidu ja Venemaa suhete olukorda ning leidsid, et edasises koostöös tuleb keskenduda ühises naabruses olevate konfliktide lahendamisele, energiakoostööle, majandussuhetele ja Venemaa liitumisele Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) ning Venemaa moderniseerumisele ja õigusriikluse tugevdamisele.

Paeti sõnul on ELi ja Venemaa suhete edasises arengus olulisel kohal arengud ühises naabruses ning Venemaa valmisolek asuda lahendama konfliktolukordi Gruusia okupeeritud aladel ja Moldovas Transnistrias.

Tema kinnitusel pöörab EL tõsist tähelepanu ka inimõiguste edendamisele, õigusriigi põhimõtete järgimisele ning Venemaa moderniseerimisele selle kõige laiemas mõttes. «Sellega on seotud ka ELi-Venemaa viisadialoogi edasine kulg,» märkis ta.

Euroopa Liidu välisministrid käsitlesid ka Euroopa Liidu ja Venemaa vahelist energiaalast koostööd ning Paeti sõnul peab see põhinema tarnekindlusel ning vastama energiaharta lepingu printsiipidele ja Euroopa Liidu siseturu reeglitele.

Kõneldes majandussuhetest rõhutasid ministrid, et EL toetab Venemaa liitumist Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) võimalikult peatselt, sest see suurendab kindlust ja stabiilsust ELi-Vene majandussuhetes.

Paeti sõnul on oluline ka piirijärjekordade kadumine ELi-Vene piirilt, sealhulgas Eesti-Vene piirilt, sest see pärsib nii kaubandussuhteid kui inimeste liikumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles