Afganistanis tapeti mullu keskmiselt seitse tsiviilisikut päevas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani sõdur.
Afganistani sõdur. Foto: SCANPIX

Afganistanis tapeti mullu viimase üheksa aasta rekordarv tsiviilisikuid, avaldas Kabulis tegutsev sõltumatu inimõigusteorganisatsioon oma raportis.

Kokku tapeti 2010. aastal 2421 ja vigastada sai 3803 tsiviilisikut. Enamikul juhtudest olid tapmiste taga äärmusrühmitused, NATO liitlasväed vastutavad umbes viiendiku surmade eest, vahendab BBC.

Keskmiselt tapeti eelmisel aastal Afganistanis pea seitse tsiviilisikut päevas, mis on suurim number enam kui üheksa aasta kestnud sõja jooksul.

60 protsendi tsiviilisikute tapmise puhul olid vastutavad äärmuslased eesotsas Talibani ja Haqqani rühmitusega. Lisaks sai palju tsiviilisikuid surma ka juhuslikult liitlasvägede ja äärmusrühmituste tulevahetuse käigus.

Oluliselt on kasvanud äärmusrühmituste otseste mõrvade arv. Äärmuslased tapsid 2010. aastal sihilikult 400 inimest, 2009. aastal oli see number 230. Peamiselt mõrvati riigiametnikke, poliitikuid ja hõimujuhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles