Seapidaja usub Saaremaa katkujuhtumi puhul sabotaaži (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead.
Sead. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Saaremaa Sakla farmi omanik on veendunud, et farmi jõudnud sigade Aafrika katku põhjustas inimese tahtlik tegu, kirjutab Saarte Hääl neljapäeval.

Valjala Seakasvatuse OÜ juht Raul Maripuu ütles Maalehele, et ta usub katku jõudmist Sakla farmi kellegi tahtliku teo tagajärjel. «See pidi olema inimfaktor, tahtlik,» ütles Maripuu Maalehe veebile.

«Muud võimalust ei saa olla, farm on üleni kinnine, võõrad inimesed sees ei käi. Katk hakkas sealt pihta, kus sead olid kõige kauem sees olnud, nad pole transpordi ega millegi muuga kokku puutunud,» selgitas ta. Maripuu välistas võimaluse, et katkupisik jõudis farmi söödaga.

Saarte Hääle teada pole Eestis kordagi varem juhtunud, et seakatku nakkus jõuaks farmi ilma, et seda oleks enne metsas avastatud.

Maaülikooli veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop kinnitas Saarte Häälele, et Sakla farmi seakatkujuhtum on Eesti oludes ainulaadne. Tema sõnul pakutakse hüpotees välja pärast loomakasvataja ja loomaarsti küsitlemist ning kohavaatlust, sabotaaži ei pidanud ta küll tõenäoliseks, kuid ka ei välistanud seda.

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) sai kolmapäeval laborist kinnituse esmaspäevasele kahtlusele, et Saaremaal Valjala valla Sakla külas asuvas 2700 seaga farmis on sigade Aafrika katk. Nakkuse leviku tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Tegemist on selle aasta kuuenda sigade Aafrika katku puhanguga kodusigadel. Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles