Angela Merkelist sai Eesti e-resident (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestis visiidil viibiv Saksamaa liidukantsler Angela Merkel pidas täna sündmuskeskuses SpaceX kõne teemal «Eesti kui teerajaja digivaldkonnas – eeskuju Saksamaale ja Euroopale». Peaminister Taavi Rõivas ulatas Angela Merkelile üle e-residendi tunnistuse.

Angela Merkel teatas kõne alguses, et ta tahab tänada väga sooja vastuvõtu eest.

Merkel rääkis, et kui ta jalutas eile ajaloolises vanalinnas, siis tajus ta hansalinna hõngu. Tallinn on pika ajalooga linn, mis on samal ajal väga arenev, kirjeldas ta. «Riik, mis ühendab traditsioone ja progressi samal ajal,» iseloomustas kantsler Eestit.

«Eesti on üks nendest riikidest, mis on innovaatilisemad. E-valitsus, e-õpe, e-hääletamine – need on siin igapäevaelu osa, kuid mujal Euroopas me loome alles selliseks arenguks eeldusi. Saksamaa vaatab suure huviga seda, mida teie olete siin saavutanud,» kõneles Merkel.

Merkel rääkis, et Saksamaa majandus toetub 30 protsendi ulatuses tööstusele ja avaldas lootust, et nad suudaksid teha rohkem koostööd Eestiga. Tehnoloogia kasutamine aitaks hoida kokku palju raha ja aega.

«Eesti on mõistnud riske ja ohte, mis võivad kaasneda digitaliseerimisega,» kiitis Merkel ja tõi välja, et 2008. aastast asub Eestis NATO küberkaitse kompetentsikeskus, mida tal oli eile võimalus ka põgusalt külastada. Merkel rõhutas, et me oleme otsustanud, et peame suutma kaitsta end virtuaalruumis sama hästi nagu õhus, maal ja merel.

Merkel kinnitas, et me oleme lähedased selles osas, mis puudutab meie julgeolekuohte. NATO artikkel 5 kinnitamine Varssavi tippkohtumisel oli solidaarsuse märk. «See oli väga oluline signaal, et allianssi ei ole võimalik lõhkuda,» sõnas kantsler ja kinnitas, et Saksamaa jätkab Balti õhuturbe missiooni toetamist. «Jätkame koostööd selle nimel, et kaitsta Eesti julgeolekut. See solidaarsuse näitamine on minu jaoks väga oluline.»

«Mina isiklikult näiteks ei oleks uskunud, et Venemaa rikub rahvusvahelist õigust sellisel viisil, et annekteerib Krimmi,» sõnas Merkel Ukraina kriisist kõneldes. Merkel lisas, et kes oleks oodanud, et separatistid destabiliseerivad Moskva toel olukorra Ida-Ukrainas.

Samas üritavad terroristid Merkeli sõnul otse Euroopa südames hävitada meie vaba ühiskonda ja meie eluviisi.

Merkel lisas pärast kõnet toimunud arutelul, et tema arvab, et see ei ole patt, kui keegi püüab hoida suhteid Venemaaga. «See on Euroopa huvides olla Venemaaga partnerlussuhetes.» Samas leidis Merkel, et Venemaa tegevuse tõttu Ukrainas oli vaja sanktsioone kehtestada.

Merkel lausus Eesti taasiseseisvumisele järgnenud aegu meenutades, et Saksamaa taastas Eestiga diplomaatilised suhted üsna kiiresti. «Me õpime oma ühisest ajaloost,» lausus Merkel ja tõdes, et oleme 20. sajandil palju kannatanud.

«Teie laulev revolutsioon näitas Balti inimeste vaimsust ja pühendumust vabadusele,» lausus Merkel.

Kantsler märkis, et nii tema kui ka Taavi Rõivas usuvad, et Brexit saab Euroopa arengus olema märgilise tähtsusega. «Me peame seda otsust austama, aga samas küsima, mida see tähendab meie 27 liikmesriigi jaoks.»

«Eesti näitab head eeskujud. Teie võtsite pärast Brexitit vastu otsuse teha eesistumisaeg kuus kuud varem, tõestades taaskord, et olete väga paindlikud – see on üks teie riigi tugevusi. Te olete digitaalvaldkonnas pioneer ja seate head eeskujud vabaduste vallas,» lausus Merkel ja kinnitas, et kui ta naaseb Saksamaale, siis julgustab Saksa ettevõtteid koostööle Eesti ettevõtetega.

Peaminister Taavi Rõivas teatas sissejuhatuseks, et praegused ajad on turbulentsed. Eestlased, sakslased ja kogu ülejäänud läänemaailm on viimased 25 aastat töötanud kõvasti selle nimel, et Euroopas oleks rahu. «Saksamaa on teie juhtimisel, Angela, olnud usaldusväärne liitlane ja tõeline sõber Eestile ning ainult üheskoos ühtsete ja otsusekindlatena liigume me edasi selle nimel, et Euroopa oleks vaba, terviklik ja rahus,» kõneles Rõivas.

Angela Merkeli Eesti visiit lõppeb neljapäeval. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles