Eesti valitsus andis Montenegro NATOga liitumisele heakskiidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär General Jens Stoltenberg ja Montenegro välisminister Igor Luksic Montenegrole ametliku liitumiskutse esitamisel.
NATO peasekretär General Jens Stoltenberg ja Montenegro välisminister Igor Luksic Montenegrole ametliku liitumiskutse esitamisel. Foto: AP / Scanpix

Valitsus kiitis neljapäeval heaks Montenegro NATO-ga ühinemist käsitleva Põhja-Atlandi lepingu protokolli heakskiitmise seaduse eelnõu, mille peab veel heaks kiitma ka riigikogu.

Montenegro ühinemist käsitlev Põhja-Atlandi lepingu protokoll reguleerib riigi NATO-ga ühinemise korraldust. Valitsus kiitis protokolli heaks 12. mail ning sellele kirjutati alla NATO välisministrite kohtumisel 19. mail Brüsselis. Eesti nimel tegi seda välisminister Marina Kaljurand.

Pärast allakirjutamist peavad NATO riigid protokolli oma õiguse kohaselt heaks kiitma. Eestis tuleb protokoll heaks kiita riigikogus, sest sellega muudetakse riigikogus ratifitseeritud Põhja-Atlandi lepingut. Kui kõik NATO riigid on protokolli heaks kiitnud, edastab peasekretär Montenegrole ametliku ühinemiskutse.

Montenegro ühinemine NATO-ga suurendab julgeolekut Euro-Atlandi piirkonnas ning aitab kaasa ühtse, vaba ja rahumeelse Euroopa saavutamisele.

Montenegro koostöö NATO-ga algas aastal 2003, mil Serbia ja Montenegro liitriik ühines programmiga „Partnerlus rahu nimel“. Pärast liitriigi lagunemist 2006 seadis Montenegro eesmärgiks NATO-ga ühinemise. NATO välisministrite kohtumisel 1. detsembril 2015 otsustati kutsuda Montenegro ühinemisläbirääkimistele. Ühinemisprotokolli eelnõu kiideti Põhja-Atlandi nõukogus heaks 22. märtsil 2016. Tegu on NATO viienda laienemisega pärast külma sõja lõppu.

Montenegro on osalenud 2010–2014 NATO operatsioonil Afganistanis ja on praegu seal jätkumissioonil, nõustades ja abistades Afganistani relvajõude ning õpetades neid välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles